Etichetele de pe produsele alimentare, modificate din decembrie

Data publicarii: 24-07-2012 | Diverse

  • Vor fi acceptate pentru inscriptionare numai mentiunile de sanatate aflate in lista permisa prin Regulamentul adoptat la nivelul UE
  • Acestea vor cuprinde informatii privind substantele care contribuie la reducerea riscului de imbolnavire
  • Ministerul Sanatatii organizeaza o consultare cu asociatiile din domeniu in vederea discutarii modalitatilor de implementare a Regulamentului

Scadenta pentru implementarea Regulamentului 432/2012, care prevede obligativitatea producatorilor de produse alimentare de schimbare a etichetelor, astfel incat acestea sa cuprinda informatii privind substantele care contribuie la reducerea riscului de imbolnavire, este 14 decembrie a.c., data pana la care Ministerul Sanatatii, impreuna cu asociatiile din domeniu, va trebui sa gaseasca modalitatile de aplicare a normelor UE.

Producatorii romani si cei din celelalte state membre ale UE sunt obligati sa schimbe etichetele de pe produsele alimentare, conform prevederilor Regulamentului 432/2012 de stabilire a unei liste de mentiuni de sanatate permise, inscrise pe produsele alimentare, altele decat cele care se refera la reducerea riscului de imbolnavire si la dezvoltarea si sanatatea copiilor.

Astfel, incepand cu a doua parte a lunii decembrie, pe noile etichete ale produselor alimentare vor fi acceptate  pentru inscriptionare numai mentiunile de sanatate aflate in lista permisa prin Regulamentul adoptat la nivelul UE.

"De exemplu, pentru calciu, vor fi permise 8 mentiuni de sanatate care se refera la reducerea riscului de imbolnavire si la mentinerea sanatatii  sistemelor osoase, musculare, ale dintilor etc. Alte mentiuni, in afara celor acceptate, nu vor fi permise", au explicat specialistii in sanatate publica, citati de Ministerul Sanatatii.

Precizand ca masura a fost luata la nivelul UE din nevoia de protejare a sanatatii cetatenilor, Ministerul Sanatatii a anuntat ieri ca "va organiza, in perioada urmatoare, o intalnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor din domeniu in vederea discutarii modalitatilor de implementare a Regulamentului".

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: