Molnar, RBS: Deprecierea leului este accentuata de situatia politica din Romania

Data publicarii: 24-07-2012 | Finante-Banci

Deprecierea leului din luna iulie a fost accentuata de situatia politica din Romania, imaginea negativa indusa de actiunile actualului guvern, criticate de altfel si de inalti oficiali externi, reflectandu-se intr-o reactie agresiva a cumparatorilor de valuta pe fondul unei oferte de valuta scazute sau chiar inexistente, comenteaza Catalina Molnar, senior economist RBS Bank.

Cursul a trecut astazi pragul de 4,6 lei/euro la oficial, in timp ce pe piata interbancara maximul istoric s-a dus la 4,64 lei/euro. In ultimele trei saptamani leul s-a depreciat cu 3,5% fata de euro, iar de la inceputul anului moneda nationala a pierdut 6,5% fata de euro.

"Tranzactiile pe piata valutara au fost preponderent de natura comerciala. In plus, faptul ca banca centrala a stat intotdeauna deoparte in cazul unui contex politic tensionat, interventiile reduse sau inexistente pe piata valutara in luna iulie pot fi explicate astfel. Consider ca demiterea presedintelui a fost o actiune mai putin importanta decat modalitatea prin care s-a incercat facilitarea acestui proces. Reducerea increderii, precum si lipsa unei perspective clare tin departe capitalul strain si poate determina chiar si iesiri".

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: