Laureatul premiului Nobel pentru pace isi va dona premiul

Data publicarii: 14-10-2006
Muhammad Yunus, laureatul de anul acesta al premiului Nobel pentru pace alaturi de banca fondata de el, Grameen Bank, a anuntat vineri ca va dona suma de bani ce insoteste distinctia, in valoare de 1,4 milioane de dolari, transmite AFP. "Voi folosi acesti bani pentru a finanta o societate fondata cu Danone (...), pentru ca cei saraci sa poata consuma alimente foarte hranitoare la un pret permisiv", a declarat Yunus, contactat la resedinta sa de la Dacca.

Presedintele si directorul general al Danone, Frank Riboud, care l-a felicitat pe Yunus, va merge la Dacca in 7 noiembrie pentru a inaugura prima fabrica de iaurt a grupului francez in Bangladesh, confinantata de Grameen Bank.

O parte din banii care insotesc premiul va permite deschiderea unui spital oftalmologic si punerea in practica a unui proiect de tratare a apei, a adaugat laureatul. "Voi dona toti banii acestor proiecte. Vor fi proiecte cu scop pur social, adica organizatii non-profit", a explicat Yunus.

Danone si banca lui Yunus au anuntat deja, anul acesta, ca vor produce alimente destinate milioanelor de cetateni saraci din Bangladesh.

Societatea comuna va fi detinuta in mod egal de cele doua parti, iar fabrica de un milion de dolari va fi construita in orasul Bogra, din nordul Bangladeshului.

Danone este numarul unu pe piata de produse proaspete, cu o cifra de afaceri de 7,21 miliarde de euro in primul semestru al anului 2006. Jumatate din uzinele sale se afla in Asia, avand aproximativ 90.000 de angajati.

Yunus a obtinut, vineri, premiul Nobel pentru pace, alaturi de banca sa, Grameen Bank. El este supranumit "bancherul saracilor" si considerat marele artizan al microcreditului destinat saracilor din tara sa.

NewsIn