Presedintele BRD denunta birocratia romaneasca

Data publicarii: 14-10-2006
Lipsa de competenta a functionarilor publici si birocratia prezenta in institutiile statului au fost identificate de Patrick Gelin, presedintele BRD-Groupe Societe Generale, ca fiind principalii factori care franeaza investitiile straine in Romania. Prezent la un seminar despre investitiile franceze in tara noastra, Gelin a mai criticat si problemele din justitie si coruptia, aratand ca firmele straine, mai ales cele mici si mijlocii, nu au puterea de a se apara in fata acestora. Pe de alta parte, el a mentionat si intarzierile considerabile in domeniul infrastructurii, care "ar putea constitui un adevarat blocaj".

In replica, secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene Leonard Orban a aratat ca Romania are doua prioritati post-aderare: infrastructura, dar si factorul uman. "Nu vrem sa repetam greselile celorlalte state, care au investit aproape toti banii in infrastructura, neglijand factorul uman", a spus el. Totodata, Patrick Gelin a avertizat ca salariile nu vor creste spectaculos dupa integrarea in UE, punctand chiar ca in unele domenii de activitate din Romania veniturile sunt "exagerate".

La randul lui, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Herve Bolot, s-a aratat mai optimist, spunand ca, chiar daca Romania are mari probleme cu infrastructura, se asteapta ca acest domeniu sa cunoasca "un boom considerabil" dupa aderare. Totusi, si el a nominalizat justitia drept un factor generator de probleme pentru afaceri, mai ales prin prisma duratei mari a proceselor si a slabei pregatiri a magistratilor in domeniul comercial.

Romania Libera