Efectul negativ al facturilor in euro
Data publicarii: 26-07-2012 | Finante-Banci
Faptul ca un leu slab mareste costurile cu facturile la telefonie, cu masinile, creditele sau casele este doar varful icebergului. Leul slab loveste in interiorul economiei.
Caderea cursului euro-leu din ultimele saptamani (peste 3% in ultimele trei saptamani si 7,4% de la inceputul anului) se concretizeaza in facturi mai scumpe la telefonie, preturi mai mari platite pentru casele cumparate, rate in crestere la automobilele achizitionate cu credite bancare.
Efectele leului slab sunt insa de amploare mai mare. Intr-o economie dependenta de importuri, in care firmele nu au incredere in moneda nationa-la, o buna parte a contractelor semnate de firmele autohtone sunt exprimate in lei, insa sunt ancorate in cursul euro, iar plata facturilor se face la rata acestei valute stabilita de BNR in ziua platii.
Cat de raspandite sunt contractele legate de euro?
Dincolo de contractele de export-import unde monedele de schimb sunt euro sau dolarul, exista si alte zone in interiorul economiei unde valuta este referinta. De euro sunt dependente industria telecomu-nicatiilor, piata avocaturii, a consultantei, industria auto sau chiar si alte industrii, spune Gabriel Biris, consultant fiscal. Sorin Minea, patronul Angst, afirma ca plateste o buna parte din carnea cumparata (majoritatea venindu-i din import) in euro, dar suporta in functie de valoarea monedei europene si cheltuielile cu utilajele, chiriile, bancile. "Am pierdut in ultima luna 150.000 de euro ca urmare a cursului valutar, deoarece import carne de milioane de euro", spune el. Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), mentioneaza o "euroizare" a economiei care ar fi ajuns la 70% si de care stie si BNR.
Evolutia proasta a cursului de schimb, alaturi de pretul ridicat al petrolului vor constitui o presiune inflationista, afirma Melania Hancila, economist-sef al Volksbank. Deoarece exista insa, spre deosebire de anii de boom economic, un deficit de cerere agregata efectul cursului in preturi va fi destul de scazut, iar inflatia se va mentine in plaja tintita de BNR, de 3-3,5%, spun reprezentantii bancii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri