Efectul negativ al facturilor in euro

Data publicarii: 26-07-2012 | Finante-Banci

Faptul ca un leu slab mareste costurile cu facturile la telefonie, cu masinile, creditele sau casele este doar varful icebergului. Leul slab loveste in interiorul economiei.

Caderea cursului euro-leu din ultimele saptamani (peste 3% in ultimele trei saptamani si 7,4% de la inceputul anului) se concretizeaza in facturi mai scumpe la telefonie, preturi mai mari platite pentru casele cumparate, rate in crestere la automobilele achizitionate cu credite bancare.

Efectele leului slab sunt insa de amploare mai mare. Intr-o economie dependenta de importuri, in care firmele nu au incredere in moneda nationa-la, o buna parte a contractelor semnate de firmele autohtone sunt exprimate in lei, insa sunt ancorate in cursul euro, iar plata facturilor se face la rata acestei valute stabilita de BNR in ziua platii.

Cat de raspandite sunt contractele legate de euro?

Dincolo de contractele de export-import unde monedele de schimb sunt euro sau dolarul, exista si alte zone in interiorul economiei unde valuta este referinta. De euro sunt dependente industria telecomu-nicatiilor, piata avocaturii, a consultantei, industria auto sau chiar si alte industrii, spune Gabriel Biris, consultant fiscal. Sorin Minea, patronul Angst, afirma ca plateste o buna parte din carnea cumparata (majoritatea venindu-i din import) in euro, dar suporta in functie de valoarea monedei europene si cheltuielile cu utilajele, chiriile, bancile. "Am pierdut in ultima luna 150.000 de euro ca urmare a cursului valutar, deoarece import carne de milioane de euro", spune el. Cristian Parvan, secretar general al  Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), mentioneaza o "euroizare" a economiei care ar fi ajuns la 70% si de care stie si BNR.

Evolutia proasta a cursului de schimb, alaturi de pretul ridicat al petrolului vor constitui o presiune inflationista, afirma Melania Hancila, economist-sef al Volksbank. Deoarece exista insa, spre deosebire de anii de boom economic, un deficit de cerere agregata efectul cursului in preturi va fi destul de scazut, iar inflatia se va mentine in plaja tintita de BNR, de 3-3,5%, spun reprezentantii bancii.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: