Guvernul dubleaza costul inregistrarii unei firme

Data publicarii: 02-08-2012 | Afaceri

  • Potrivit unui proiect de hotarare, inregistrarea unei societati va costa 250 lei, fata de 120 in prezent, iar a unei PFA 90 lei, fata de 30 lei
  • Pentru cererile de mentiuni complexe, cu doua sau mai multe operatiuni, firmele vor fi taxate cu 220 lei
  • In urma noului sistem de taxare care cuprinde tarife fixe, Executivul mizeaza pe venituri suplimentare anuale de peste 100 mil. lei

Dupa valul de taxe si impozite, modificate sau instituite in cadrul masurilor de austeritate impuse societatilor comerciale din cauza crizei financiare, oamenii de afaceri vor fi nevoiti sa faca fata unor noi costuri, generate de aceasta data de operatiunile solicitate Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, lansat spre dezbatere publica de Ministerul Justitiei, operatiunile cerute de firme si persoane fizice autorizate vor fi taxate de ONRC complet diferit fata de sistemul actual, pentru inregistrarea unei firme noi percepandu-se 250 lei, fata de 120 lei in prezent, iar pentru inregistrarea unei PFA 90 lei, fata de 30 lei cat este acum.

Astfel, pentru inregistrarea in Registrul Comertului a unei persoane juridice (incluzand autorizarea constituirii, inmatricularea, autorizarea functionarii si declaratia pe propria raspundere) va fi achitata o taxa unica de 250 lei, in timp ce pentru inregistrarea unei persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale ori familiale va fi perceputa o taxa de 90 lei.

Comparativ, sistemul actual stabileste ca pentru inregistrarea unei persoane juridice sa fie achitat un tarif de 120 lei/inregistrare, iar pentru inregistrarea unei persoane fizice autorizate sa fie platit un tarif de 30 lei/inregistrare.

In urma stabilirii tarifelor unice care vor fi practicate pentru operatiunile inregistrate la ONRC, Guvernul spera sa incaseze anual venituri suplimentare de peste 100 mil. lei.

Noile taxe vor fi aplicate intr-un interval de doua luni dupa ce vor fi avizate de Executiv, conform unui proiect de hotarare.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: