Pana cand va continua deprecierea leului

Data publicarii: 03-08-2012 | Finante-Banci

Deprecierea leului va continua pana la decizia Curtii Constitutionale (CC), dupa care presiunea s-ar putea reduce in cazul unei hotarari acceptate de clasa politica, dar intr-un scenariu pesimist BNR nu ar putea impiedica o depreciere mai puternica, potrivit unei analize Capital Economics.

Curtea Constitutionala a amanat pana in 12 septembrie decizia privind referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, anuntand ca a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente si ca a cerut Guvernului ca pana la 31 august sa sa transmita listele in baza carora s-a organizat referendumul.

"Decizia Curtii Constitutionale a adaugat un nou strat de incertitudine la instabilitatea politica din Romania. Pana la anuntarea unei decizii a Curtii in septembrie, increderea investitorilor va fi, probabil, afectata in continuare. Nu sunt sigur cat de tare se va deprecia leul in urma anuntului. Banca Nationala a Romaniei are rezerve valutare relativ ridicate si ar putea interveni pe pietele valutare pentru a impiedica o prabusire a leului", a declarat pentru MEDIAFAX analistul Capital Economics William Jackson.

Avand in vedere incertitudinea "enorma" din jurul evenimentelor din Romania, analistul propune mai multe scenarii.

Cel mai bun scenariu ar fi ca toate fortele politice sa accepte decizia din septembrie a Curtii Constitutionale, situatie in care presiunea asupra leului s-ar putea reduce spre sfarsitul anului.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: