Ce urmeaza dupa caderea leului?

Data publicarii: 07-08-2012 | Finante-Banci

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a facut apel la dialog politic si a tinut sa avertizeze ca razboiul politicienilor distruge economia. Caderea leului e doar o prima fata, ce va fi urmata de scumpirea costurilor de finantare a statului.

 Guvernatorul BNR a declarat ieri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial privind inflatia, ca politicienii au obligatia de a dialoga pentru a nu provoca daune grave economiei, iar cei care nu sunt capabili de acest dialog trebuie sa plece acasa, in loc "sa scoata romanii din casa". Guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca nu face politica, dar ca e obligat sa spuna societatii romanesti realitatea. Isarescu a lasat sa se inteleaga ca o cadere pronuntata a economiei ar putea scoate romanii nemultumiti in strada. Politicienii vor afla cat de curand ca pe pietele financiare "gura bate fundul", a spus seful bancii centrale. "Singura solutie este dialogul care ar trebui sa domine discursul politic, iar cine nu il stapaneste sa plece, fara a avea pretentia sa-i scoata pe ceilalti din casa", a spus Isarescu. El a marturisit ca a fost la randul lui chestionat de o "personalitate in lumea finantelor", "un bun prieten al Romaniei" care i-ar fi spus : «Mai, voi chiar nu aveti ce sa faceti?».

Isarescu a precizat ca "nu e vorba de o joaca a BNR si de o interferenta. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare ca aceasta tara trebuie sa mearga inainte, institutiile trebuie sa-si faca datoria (...) Fiecare trebuie sa-si faca datoria, iar in materie de finante internationale, atentie, si in finante interne, mai mult decat in oricare alta parte, spun eu ca gura bate fundul, si il bate rau de tot. Si nu avem nevoie de asa ceva. Este un mesaj pe care il repetam", a spus Isarescu.

"Politicienii trebuie sa se aseze la masa si sa gaseasca solutii, nu sa interpreteze cursul ca se duce in sus din cauza lui cutare sau lui cutare. Cursul este, cum v-am spus, o prima fata. Ma opresc aici sa nu capete alte conotatii, dar m-ati intrebat, nu? N-a fost initiativa mea", a conchis Isarescu. Deocamdata efectele sunt doar pe curs, a spus Isarescu, insa este de asteptat ca pe stat sa il coste mai mult imprumuturile necesare acoperirii deficitului sau dintre venituri si cheltuieli. "Se va vedea si pe costurile de finantare, inevitabil. Si e greu sa discerni cat vine din plan international, din locatie geografica, din imagine si cat vine din ce se intampla pe plan intern", a spus guvernatorul BNR.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: