Economia Italiei a inregistrat in T2 al patrulea declin trimestrial consecutiv

Data publicarii: 08-08-2012 | International

Produsul Intern Brut (PIB) al Italiei s-a contractat cu 0,7% in trimestrul doi din 2012, fiind al patrulea declin trimestrial consecutiv pentru o economie aflata in recesiune de la mijlocul anului trecut, sporind presiunile asupra guvernului condus de Mario Monti, care se lupta cu efectele crizei datoriilor din zona euro, transmite Reuters.

In primul trimestru din 2012, declinul economiei italiene a fost de 0,8%. Datele publicate marti de Oficiul italian de statistica (Istat) sunt mai slabe decat estimau analistii, care se asteptau la o scadere de 0,6% in perioada aprilie-iunie 2012.

Comparativ cu trimestrul doi din 2011, economia Italiei s-a contractat cu 2,5% in perioada aprilie-iunie 2012, dupa un declin de 1,4% in primul trimestru al anului. Este cel mai semnificativ declin de la sfarsitul lui 2009.

Recesiunea a dus la scaderea veniturilor din impozite, a locurilor de munca si a consumului, ceea ce face mai dificil pentru guvernul condus de Mario Monti sa-si indeplineasca tinta de reducere a deficitului bugetar la 0,1% din PIB in 2014.

Italia, a treia mare economie europeana in declin

Asociatia de lobby Confindustria estimeaza ca Produsul Intern Brut al Italiei se va contracta cu 2,4% in acest an, dublu fata de estimarile guvernului - de 1,2%. Datoria publica a Italiei a urcat la 120,1% din PIB in 2011 si ar urma sa ajunga la 123,4% din PIB anul acesta, a anuntat guvernul in aprilie.

Analistii avertizeaza ca Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenta financiara, din cauza cresterii costurilor sale de creditare si a adancirii crizei din zona euro.

Recent, randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au depasit 6%, un nivel pe care multi analisti il considera nesustenabil pe termen lung.

Sursa: TVRinfo.ro