La ce parghii mai apeleaza BNR ca sa intareasca leul

Data publicarii: 08-08-2012 | Finante-Banci

Pe langa interventiile repetate pe piata valutara, Banca Nationala recurge acum la plafonarea sumei maxime pe care o pot imprumuta bancile in schimbul titlurilor de stat pentru a sprijini leul.

Leul a pierdut in luna iulie aproape 3% in raport cu euro, depreciere determinata in special de tensiunile politice. Euro a marcat record dupa record, ultimul maxim istoric fiind atins la sfarsitul saptamanii trecute cand valuta a fost cotata la 4,6481 lei. Luni si marti, leul a recuperat din pierdere, euro fiind cotat ieri la 4,5378 lei. 

In acest timp, dealerii au semnalat prezenta Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pe piata valutara, care a intervenit pentru a tempera caderea leului. Analistii ING Bank sustin ca BNR a cheltuit putin peste un miliard de euro pentru a sustine leul in luna iulie. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spune insa ca institutia dispune si de alte parghii pentru a influenta cursul si ca are spatiu de manevra. "Interventiile noastre pot fi considerate fie vanzare de valuta - regland lichiditatile in lei, fie nici nu trebuie sa intervenim. O banca centrala are si alte tehnici de a influenta cursul. Daca le punem pe toate la socoteala, avem ceva spatiu de manevra, nu suntem intr-un colt. Dar trebuie sa administram acest spatiu cu intelepciune si flexibilitate", a declarat Isarescu la finele saptamanii trecute. 

Integral in Adevarul.ro