Suedia anunta ca toti diplomatii sai au fost expulzati din Belarus

Data publicarii: 08-08-2012 | International

Presedintele Aleksandr 'Lukasenko i-a trimis acasa pe toti diplomatii suedezi din Belarus. Frica sa fata de drepturile omului a atins noi culmi', scrie pe contul sau de pe Twitter ministrul suedez de externe Carl Bildt, al carui mesaj a fost confirmat pentru AFP de catre un purtator de cuvant al Ministerului de Externe al Suediei. 'Noi am aflat in aceasta dimineata', a spus acelasi purtator de cuvant. 

Anterior, agentia de presa oficiala rusa ITAR-TASS a relatat ca Belarusul isi retrage ambasada din Suedia si propune partii suedeze sa-si retraga misiunea diplomatica din Minsk, conform unei declaratii a Ministerului belarus de Externe. In declaratia diplomatiei belaruse se subliniaza totusi ca 'nu este vorba de o rupere a relatiilor diplomatice', potrivit ITAR-TASS. 

Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat dupa ce la 4 iulie un avion usor suedez a reusit sa parasuteze ursuleti de plus, care contineau indemnuri prodemocratice in suburbiile Minskului. Avionul suedez fusese inchiriat de o firma de relatii publice din Suedia si a intrat ilegal in spatiul aerian al Belarusului dinspre Lituania, fapt pentru care Lukasenko a demis doi generali din armata aerului. 

La sfarsitul saptamanii trecute, relatiile dintre Belarus si Suedia au cunoscut o crestere a tensiunilor odata cu anuntul expulzarii ambasadorului suedez la Minsk si represaliile imediate din partea Stockholm-ului, care a refuzat venirea unui nou ambasador belarus. In plus, Suedia a decis sa retraga permisele de sedere pentru doi diplomati belarusi in post la Stockholm, cerandu-le sa paraseasca imediat tara. 

Suedia este una din tarile europene care pledeaza cel mai activ in favoarea dezvoltarii democratice a Belarusului, noteaza AFP. Potrivit Ministerului suedez de Externe, 'doi/trei diplomati (suedezi) se afla in prezent la Minsk'.

Sursa: AGERPRES