Leul slab limiteaza accesul la credite in valuta

Data publicarii: 10-08-2012 | Finante-Banci

Micsorarea valorii leului scade cu cateva mii de euro bune valoarea locuintei la care un roman cu salariu mediu are acces.

Valoarea pe care romanii o pot imprumuta de la o banca cu titlul de credit ipotecar pentru achizitia unei locuinte este afectata de devalorizarea accentuata a monedei natio-nale, arata calcule efectuate de Romania libera si opinii ale unor analisti.

Potrivit practicilor bancare, aprobate de normele BNR, o banca poate calcula bonitatea unui client care doreste un credit ipotecar luand in calcul posibilitatea ca acesta sa plateasca 50% din veniturile sale pentru achitarea ratei. Daca imprumutul este in euro (66% in cazul persoanelor fizice la inceputul acestui an), iar veniturile platitorului sunt in lei, acesta va putea suporta o rata mai mica, iar in final suma pe care banca va fi dispusa sa i-o imprumute va fi si ea diminuata. Spre exemplu, o familie din doua persoane care au salariul mediu net pe economie, de 1.600 de lei, poate plati o rata egala cu aceasta suma. La inceputul anului cursul era 4,32 lei la euro, ceea ce inseamna ca familia in cauza putea plati o rata de 370 de euro. La cursul inregistrat zilele trecute, respectiv in jurul valorii de 4,6 lei la euro, suma reprezinta insa doar 347 de euro, adica  23 de euro in minus pe luna sau 5.500 de euro pe durata a 20 de ani. Adaugand insa obligatia imprumutatilor de a achita si dobanda bancii, suma pe care banca o poate acorda efectiv scade cu mult mai mult.

Salvarea poate fi scaderea preturilor

Doua elemente pot fi de ajutor celor care vor sa ia un credit ipotecar.

Piata imobiliara e blocata, iar pana in septembrie cursul si-ar putea reveni.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: