Guvernul, anul acesta: SA CURGA AMENZILE!

Data publicarii: 13-08-2012 | Economie

 

Ministerul de Finante a publicat pe site-ul institutiei proiectul de rectificare bugetara, care va fi discutata in sedinta de guvern de pe 23 august. Din documentul publicat reiese faptul ca statul sa-si sporeasca veniturile cu o suma considerabila dintr-o activitate nu prea placuta pentru multi.

Mai precis, din amenzi. Conform documentului pus pe site-ul Finantelor, veniturile din "amenzi si alte sanctiuni aplicate potrivit dispozitiilor legale" se majoreaza, in urma rectificarii, cu peste 800 de milioane de lei, echivalentul a aproape 180 de milioane de euro, calculat la un curs de 4,5 lei pentru un euro.

Pentru o mai buna ilustrare a dimensiunii acestei sume, majorarea veniturilor din amenzi este de aproape de doua ori mai mare decat majorarea veniturilor din impozitul pe venituri si salarii. Daca cei 800 de milioane de lei s-ar folosi la constructia de autostrazi, s-ar realiza 36 de km de autostrada la un standard de cost de 5 milioane de euro pe km.


La rectificare, veniturile bugetului de stat pe anul 2012 se diminueaza cu 2,158 miliarde lei (0,4% din produsul intern brut), in principal pe urmatoarele categorii de venituri: accize - minus 918,6 milioane lei (-0,2% din produsul intern brut), venituri nefiscale - minus 1,847 miliarde lei (-0,3% din produsul intern brut), sume primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate - 2 miliarde lei (-0,3% din produsul intern brut), venituri din capital - minus 432,7 milioane lei ( 0,1% din produsul intern brut), contributii asigurari sociale - minus 179,6 milioane lei (-0,03% din produsul intern brut), impozitul pe profit - minus 91,8 milioane lei.


Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: