Amanarea platii TVA in vama s-ar putea prelungi pana in 2016

Data publicarii: 17-08-2012 | Economie

 

Termenul de aplicare a masurii privind amanarea platii TVA in vama pentru importurile efectuate de persoane care obtin certificate de amanare a platii va fi prelungit cu patru ani, respectiv pana la 31 decembrie 2016, potrivit unui proiect de ordonanta de modificare a Codului Fiscal lansat in dezbatere de Ministerul Finantelor.

In prezent, nu platesc TVA in vama importatorii care obtin un certificat de amanare a platii in anumite conditii stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice, prevederea urmand sa fie aplicata pana la sfarsitul acestui an.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, dupa data de 31 decembrie 2012 persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA nu ar mai avea obligatia platii TVA in vama, fara a fi necesara obtinerea unui certificat in acest sens.


Pe de alta parte, tot in materie de TVA ordonanta prevede si masura platii TVA la incasare pentru companiile cu o cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro. Regimul presupune si amanarea dreptului de deducere pana la plata facturilor primite atat de catre contribuabilii eligibili, cat si de catre beneficiarii acestora. Sistemul nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar si/sau substitute de numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. De asemenea, nu se aplica pentru o serie de operatiuni, respectiv in cazul livrarilor de bunuri/ prestarilor de servicii supuse taxarii inverse conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160, in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA si in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 - 1523.


Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: