FMI la final de discutii: vindeti, scumpiti si platiti-va datoriile!

Data publicarii: 20-08-2012 | Economie

 


Misiunea FMI s-a incheiat, problemele continua. Pe langa privatizari si scumpiri, Guvernul trebuie sa rezolve si problema arieratelor, care "refuza" sa se reduca.

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) a plecat din Bucuresti saptamana trecuta, urmand a se mai intoarce doar in decembrie pentru o noua evaluare. Adica dupa alegerile parlamentare de la sfarsitul lui noiembrie sau inceputul lunii decembrie. Intre timp, reprezentantii FMI ar mai putea vizita Romania, dar nu intr-o misiune reala de evaluare.

Cel mai probabil, cei de la FMI, Banca Mondiala sau Comisia Europeana vor avea grija, prin vizite "informale", sa traga de urechi autoritatile de la Bucuresti in cazul in care nu se tin de tintele stabilite de comun acord. Ținte care par departe de a putea fi realizate; de la instalarea la putere, guvernul Ponta nu s-a grabit sa ia masuri economice reale, ci a tot cautat solutii aplicabile doar de anul viitor, cum sunt cele legate de TVA sau cota de impozitare.

FMI, prin seful misiunii, Erik der Vrijer, a aratat ca nu sustine modificarile fiscale propuse de actualul guvern, cu exceptia platii cotei de TVA la incasarea facturii. Reducerea TVA pentru alimente si impozitarea pe nivele diferite a veniturilor nu au fost acceptate, cel putin in acest moment, fiind invocata lipsa studiilor de impact si necesitatea ca veniturile bugetare sa nu scada.

Cresterea PIB, din ce in ce mai problematica

Prognoza FMI de crestere economica a fost redusa de la 1,5% pana la 0,9%. Mai jos decat cea revizuita de catre Guvern, care s-a oprit la 1,2%. Estimarea FMI pare mai aproape de realitate, daca ne uitam la cifrele aferente ultimului trimestru, cu o crestere de 0,5% fata de trimestrul anterior si de 1,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La nivelul primului semestru, cresterea a fost de 0,8% fata de primele sase luni ale anului trecut (si cu 1,4% pe serie ajustata sezonier), conform datelor INS. 

Integral in Capital.ro.