Companiile romanesti care fac concurenta Apple

Data publicarii: 22-08-2012 | IT&C

 


Trei antreprenori romani care au pornit de la idei diferite au ajuns in prezent cei mai mari concurenti pe piata locala de tablete echipate cu sistem de operare Android.

Tabletele sunt printre cele mai populare dispozitive electronice in prezent. Atunci cand Steve Jobs a lansat primul iPad, in urma cu doi ani, a creat un segment nou pe care s-au inghesuit majoritatea producatorilor de electronice, inclusiv cei de pe piata locala. E-Boda, Evolio sau Allview sunt numele sub care Rosal Import Export, Televoice si Visual Fan comercializeaza, in prezent,  pe piata romaneasca tablete.

Dar, inainte ca tabletele sa devina principalul lor business, aceste companii romanesti au devenit cunoscute pe piata locala prin intermediul altor produse. Rosal Import Export, care detine brandul E-Boda, si-a facut un nume pe piata locala prin intermediul DVD playerelor. Alexandru Dragoiu, fondatorul E-Boda, a inceput sa comercializeze DVD playere in Romania, fiind inspirat de succesul unei firme mici, Apex, pe o piata mult mai mare, Statele Unite. In 2002, imediat dupa facultate, Dragoiu impreuna cu Silviu Prigoana au pus bazele Rosal Import Export. Au urmat discutii cu companii producatoare din China si lansarea pe piata romaneasca a primelor modele. Acestea au prins foarte bine deoarece, spre deosebire de modelele producatorilor consacrati, care evident erau mult mai scumpe, acestea puteau reda orice fel de disc, fie el si piratat. Cu timpul, compania si-a diversificat oferta cu rame foto, MP3&MP4 playere, ceasuri si televizoare.

Cu televizoare a pornit afacerea sa brasoveanul Lucian Peticila, director general Visual Fan. Acesta a pus bazele companiei in anul 2002, obiectul de activitate fiind productia si comertul angro de produse electronice si electrocasnice. Din aprilie 2004, toate produsele au fost comercializate sub marca proprie Allview.

Un an mai tarziu a lansat primul DVD player, a continuat in 2006 cu primele televizoare LCD, iar in 2007 a adaugat in portofoliu sistemele de navigare GPS. In primavara anului 2008, in urma unei analize a gradului de penetrare a telefoniei mobile in randul populatiei, managementul companiei a luat decizia de a include in portofoliu telefoanele mobile dual SIM. Compania a pornit acest proiect cu doua modele de telefoane Dual SIM si a ajuns in prezent la peste 20 de terminale.

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: