Cresterea preturilor la alimente, o certitudine

Data publicarii: 22-08-2012 | Economie

Institutiile financiare internationale sfatuiesc tarile sa se pregateasca pentru posibilitatea cresterii preturilor la alimente in lunile urmatoare, insa pentru moment Fondul Monetar International si Banca Mondiala considera ca exista putine semnale care sa arate spre o criza similara cu cea din 2007/2008, transmite Reuters.

Cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani in SUA si tarile din jurul Marii Negre a dus la cresterea preturilor la porumb, grau si soia boabe. Deocamdata insa pretul la orez, un produs alimentar de baza in Asia si unele parti din Africa, nu a fost afectat.

'Nu spunem ca ne asteptam la o criza majora la acest punct', a declarat directorul departamentului pentru agricultura si dezvoltare rurala de la Banca Mondiala, Juergen Voegele. 'Lumea are suficiente produse alimentare, insa desigur nu putem prognoza cum va evolua vremea si, daca ceva extraordinar se va intampla, am putea sa ne confruntam, din nou , cu o situatie dificila', a explicat Juergen Voegele.

Datele Bancii Mondiale arata ca preturile la alimente sunt la un nivel ridicat, dar nu au ajuns inca la nivelurile record din 2007/2008, cand milioane de oameni au ajuns in saracie ca urmare a cresterii preturilor la alimente si la petrol. Efectele crizei din 2008 s-au dispersat pe masura ce criza financiara globala s-a intensificat, iar cererea a incetinit.

'Recomandarea noastra este ca tarile sa se pregateasca din timp. Atata timp cat stocurile alimentare sunt la un nivel scazut, volatilitatea preturilor nu va disparea usor', a avertizat Juergen Voegele.

Recenta crestere a preturilor la cereale vine intr-un moment in care economia mondiala incetineste, zona euro trece printr-o perioada dificila, iar rata somajului a crescut aproape peste tot in lume . Pericolul este mai mare pentru tarile sarace, deoarece criza financiara globala a erodat capacitatea acestora de a face fata cresterii preturilor la importurilor la alimente.

Ontegraş in IncomeMagazine.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: