Rectificarea bugetara criticata de Consiliul Fiscal

Data publicarii: 23-08-2012 | Economie

Expertii atrag atentia ca majorarea salariilor bugetarilor incalca legea responsabilitatii fiscale. In plus, estimarile statului privind absorbtia de fonduri europene raman optimiste. Consiliul Fiscal critica si majorarea fondului de rezerva al Guvernului, in conditiile in care nu este cunoscuta destinatia banilor. Pe de alta parte, institutia saluta reducerea cheltuielilor pentru absorbtia fondurilor europene, in conditiile in care programele sunt oricum blocate.


Legea responsabilitatii fiscale cere Guvernului sa nu modifice, in timpul anului, suma totala alocata cheltuielilor cu salariile bugetarilor. In acest sens, Consiliul Fiscal noteaza ca demersul Cabinetului Ponta de a rectifica bugetul pentru a majora salariile nu respecta legea responsabilitatii fiscale. Nu este pentru prima oara cand Guvernul umbla la cheltuielile salariale in afara legii responsabilitatii fiscale, prin derogare. Precedentul s-a creat in 2011.

 De asemenea, Consiliul mentioneaza ca fondul de rezerva al Guvernului va fi majorat in urma rectificarii, fara a se preciza destinatia sumelor. Economistii cer o mai mare transparenta a cheltuirii acestor bani si plafonarea sumelor maxime care pot fi acordate din fondul de rezerva.

Integral in Money.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: