Norvegia: Breivik, 21 de ani de inchisoare

Data publicarii: 24-08-2012 | International

Extremistul de dreapta norvegian Anders Behring Breivik a fost condamnat la 21 de ani de inchisoare, fiind gasit sanatos din punct de vedere mintal si responsabil de uciderea a 77 de persoane, in procesul in care a fost inculpat pentru "acte de terorism", pentru masacrele comise la 22 iulie 2011, a anuntat tribunalul din Oslo, potrivit AFP si Reuters.

Pedeapsa, care este cea maxima in Norvegia, va putea fi prelungita. 

Instanta, prezidata de judecatoarea Wenche Elisabeth Arntzen, l-a gasit in unanimitate pe Breivik /33 de ani/ responsabil de faptele sale, respingand astfel una dintre expertizele psihiatrice, care il descria ca suferind de "schizofrenie paranoida". 

Brievik va putea depune cerere de eliberare conditionata doar dupa executarea a 10 ani de detentie. 

La intrarea in sala de tribunal, dupa ce i-au fost scoase catusele, inculpatul - imbracat cu un costum negru, camasa alba si cravata gri - a executat salutul sau de extrema dreapta, apoi a ascultat cu surasul pe buze verdictul. 

Inaintea anuntarii sentintei, avocatii sai au declarat ca Breivik va face apel daca va fi declarat iresponsabil, dar va accepta o pedeapsa cu inchisoarea, care, potrivit spuselor sale, i-ar legitima ideologia rasista si xenofoba. 

Chestiunea cea mai controversata a procesului, care a durat intre 16 aprilie si 22 iunie, a fost sanatatea mintala a inculpatului. O prima expertiza psihiatrica a concluzionat ca Breivik nu este responsabil din punct de vedere penal, iar o a doua l-a declarat sanatos. 

La 22 iulie, Breivik a ucis 77 de persoane, opt intr-un atentat cu bomba impotriva sediului guvernului din Oslo, apoi 69, mai ales adolescenti, intr-o tabara a Tineretului laburist pe insula Utoeya.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: