Efectele deprecierii leului: Creditele restante au crescut puternic in luna iulie

Data publicarii: 28-08-2012 | Finante-Banci

Valoarea totala a creditelor restante a crescut puternic in luna iulie, in special ca urmare a deprecierii leului ca urmare a tensiunilor politice.

La finele lunii iunie, valoarea totala a creditelor restante a ajuns la 26,79 miliarde de lei (5,89 miliarde de euro), in crestere cu circa 1,7 miliarde de lei (360 milioane de euro) fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Restantele la imprumuturile in lei au crescut usor fata de luna iunie, insa cresterea a fost mai puternica in cazul imprumuturilor in valuta, ca urmare a deprecierii puternice a leului, pe fondul tensiunilor politice si a crizei din zona euro.

Potrivit datelor BNR, ponderea restantelor in totalul imprumuturilor a urcat in luna iulie, la 11,4%, in conditiile in care la finele anului trecut, ponderea restantelor in totalul creditelor acordate era de 9,5%.

In cazul imprumuturilor in lei, soldul restantelor la imprumuturile in moneda nationala era in iulie de 10,54 miliarde lei, adica 12,6% din totalul imprumuturilor in lei.

Restantele la credite in valuta au crescut puternic in iulie, la 16,25 miliarde de lei, fata de 14,97 miliarde de lei la finele lunii iunie, ponderea restantelor ajungand 10,8% din totalul imprumuturilor in valuta.

Valoarea totala a creditelor in lei depasea in iulie 83,43 miliarde lei, din care 10,54 miliarde de lei reprezinta credite restante.

Creditele acordate firmelor au ajuns la peste 47,45 miliarde de lei iar cele pentru populatie la 34,32 miliarde de lei.

Creditele in valuta depaseau 150,67 miliarde lei (echivalent in euro) in luna iulie a acestui an, din care 16,25 miliarde de lei reprezentau credite restante.

Creditele acordate firmelor insumau circa 76 miliarde de lei iar cele acordate populatiei la 73,24 miliarde de lei.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: