A inceput cea de-a 14-a editie a Jocurilor Paralimpice de vara

Data publicarii: 30-08-2012 | Lifestyle

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat oficial deschisa cea de-a 14-a editie a Jocurilor Paralimpice de vara, la capatul unei ceremonii care s-a dorit un tribut adus stiintei si secolului luminilor, desfasurata miercuri seara pe Stadionul Olimpic din Londra, in fata a aproximativ 62.000 de spectatori.

"Declar deschise Jocurile Paralimpice 2012 de la Londra", a spus suverana, care a fost insotita la ceremonie de nepotul sau, printul William, si de sotia acestuia, Kate. 

Departe de excentricitatea ceremoniei de deschidere a JO 2012, evenimentul a tinut sa marcheze intoarcerea acasa a Miscarii Paralimpice, nascuta in Anglia, in urma cu aproximativ sase decenii. 

Flacara paralimpica a sosit in arena pe calea aerului, purtata de un soldat britanic ranit in Afganistan, care a coborat cu ajutorul unei franghii din varful turnul Orbit (115 m), aflat in afara stadionului, inainte de a transmite torta unui atlet cu deficiente de vedere din delegatia britanica. 

Onoarea de aprinde vasul din interiorul arenei, compus din peste 200 de torte, i-a venit lui Margaret Maughan, medaliata cu aur la primele Jocuri Paralimpice, desfasurate la Roma in 1960. 

Ceremonia, denumita "Enlightenment" (Iluminare), ca un omagiu adus secolului luminilor, a fost marcata de prezenta celebrului astrofizician paralizat Stephen Hawking, care si-a facut apartia pe stadion in fotoliul sau rulant, indemnandu-i pe spectatori "sa fie curiosi". 

"Priviti stelele si nu picioarele voastre. Incercati sa intelegeti ceea ce doriti si intrebati-va ce face ca universul sa existe. Fiti curiosi!", a spus omul de stiinta, care sufera de o maladie degenerativa si poate vorbi doar cu ajutorul unui calculator. 

Defilarea sportivilor participanti la competitie, intre care si reprezentantii Romaniei, a durat mai bine de o ora, sute dintre competitori deplasandu-se in scaune cu rotile sau cu ajutorul carjelor. 

Un imens foc de artificii, insotit de melodia "I am what i am" (Sunt ceea se sunt), interpretat de artista britanica Beverley Knight, a incheiat o ceremonia, mult mai modesta si mai putin exuberanta decat cea din 27 iulie, dedicata deschiderii Jocurilor Olimpice 2012. 

"Bun venit acasa", a declarat presedintele Comitetului de organizare, lordul Sebastian Coe, cu referire la aparitia Miscarii Paralimpice, care a luat nastere in 1948, la spitalul englez Stoke Mandeville, gratie unui medic care a avut ideea organizarii unei competitii sportive internationale pentru ranitii in razboi. In urma acestei initiative a luat nastere, in 1960, prima editie a Jocurilor Paralimpice, gazduita de capitala Italiei. 

Delegatia Romaniei care participa la Jocurile Paralimpice de la Londra este formata din sase sportivi: atletul Florin Cojoc, campion european la saritura in lungime, ciclistii Eduard Novak - campion mondial si olimpic la velodrom si proba rutiera - si Imre Torok, inotatorii Samuel Ciorap si Naomi Ciorap, care se situeaza in acest moment pe pozitiile 5 si 7 la nivel european, si jucatorul de tenis de masa Dacian Makszin.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: