SUA: Democratii, in conventie de marti pentru investirea lui Obama

Data publicarii: 03-09-2012 | International

Partidul Democrat american se reuneste, incepand de marti, in conventie pentru a-l investi oficial pe Barack Obama in cursa pentru alegerile prezidentiale din 6 noiembrie, un scrutin pe care sondajele il anunta ca foarte strans, semnaleaza luni AFP.

In jur de 6.000 de delegati democrati se vor reuni la Charlotte (statul Carolina du Nord, sud-est) timp de trei zile, la o saptamana dupa ce republicanii l-au investit, in Florida, pe candidatul lor Mitt Romney. 

La tribuna Time Warner Cable Arena, un complex cu 15.000 de locuri situat in centrul orasului cu 750.000 de locuitori, inconjurat inca de duminica de un important dispozitiv de securitate, se vor succeda mari nume ale Partidului Democrat. 

In 2008, dupa mai putin de doua saptamani de la investirea lui Obama de catre democrati, izbucnea criza financiara, cu ale carei consecinte - in special somajul, care nu a coborat sub 8%, fata de 5% inainte recesiune - presedintele inca se lupta. 

Pentru Obama, presedinte in functie, va fi dificil sa reia sloganul "schimbarii", iar "speranta", pe care a incarnat-o in 2008, s-a spulberat pentru multi sub povara crizei economice, oferindu-i republicanului Romney, un fost om de afaceri multimilionar, un unghi de atac impotriva presedintelui, pe care il acuza de incompetenta in materie economica. 

Investirea democrata a lui Barack Obama nu lasa insa loc niciunui dubiu, in partid nefiind nimeni care sa-i conteste tentativa de a obtine inca patru ani la Casa Alba. Observatorii vor avea, de aceea, atentia indreptata mai degraba spre cei care vor adresa discursuri, incercand sa recreeze entuziasmul din 2008. 

Ca si Ann Romney la Tampa, Prima Doamna Michelle Obama va prezenta o imagine mai putin politica si mai umana a sotului sau, intr-un discurs prevazut pentru marti seara. 

Secretarul de stat Hillary Clinton va lipsi de la Charlotte, aflandu-se intr-un turneu asiatic. In schimb, sotului sau Bill, presedinte intre 1993 si 2001 si excelent orator, ii va reveni rolul de vedeta in seara de miercuri. 

Barack Obama va sosi la Charlotte miercuri, pana atunci aflandu-se intr-un turneu in ritm sustinut in state potential decisive la scrutinul din noiembrie. 

Conventia democrata va acorda un spatiu important si minoritatilor - pe care presedintele mizeaza pentru o noua victorie -, dar si dezbaterilor pe teme controversate in societate, precum avortul si contraceptia, vazute ca puncte slabe pentru conservatori in randurile electoratului feminin. 

Punctul culminant al adunarii de la Charlotte va fi joi seara, cand Barack Obama va pronunta discursul de investitura in fata unui stadion cu 73.000 de locuri, dupa cel cu care a ales sa faca echipa si aceasta data, actualul vicepresedinte Joe Biden.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: