10 schimbari majore in pietele financiare

Data publicarii: 05-09-2012 | Bursa

  • Analistul financiar Nick Colas observa ca lumea investitionala cunoaste transformari profunde
  • Principiul "cumpara si pastreaza", selectia actiunilor studiind fundamentele, robustetea sistemului si randamentele mari pe fondul unui avans economic consistent tin de trecut
  • Fragilitatea sistemica, precumpanirea deciziilor politice, randamentele mici, cresterea economica anemica si volatilitatea nimicitoare sunt noile trasaturi ale pietelor

Paradigmele investitionale se schimba, scrie analistul financiar Nick Colas de la ConvergEx intr-un raport recent preluat de publicatia in format electronic Zero Hedge. Ceea ce era valabil acum 20-30 de ani, nu mai corespunde realitatilor pietei de astazi, iar sistemul financiar global traverseaza o tranzitie grea, caracterizata de o trecere simultana de la paradigme investitionale vechi la altele noi, care nu sunt neaparat superioare ci, dimpotriva, pot fi chiar inferioare.

Colas isi aminteste ca in anii '90 si la inceputul anilor 2000 a facut analize privind sectorul auto de la Bursa fara sa fi vazut vreun discurs al presedintelui Rezervei Federale Americane. Acum a ajuns insa sa asculte si sa noteze absolut tot ce zice Ben Bernanke, indiferent cat de trivial ar fi.

El recunoaste ca a fost indoctrinat la o scoala de gandire care spunea ca piata de actiuni din SUA trebuie sa aduca randamente anuale de 8-11%. Acum, roseste la auzul acestei prezumari simpliste care este de-a dreptul de ras.

In urma cu multi ani, doua analize diferite ale unor manageri de investitii ii duceau la concluzii similare, iar calculele privind valoarea de piata a unor companii listate indicau niveluri apropiate. Acum corelarile ridicate si computerele faciliteaza o tranzactionare de zi cu zi a actiunilor care nu mai pastreaza nici cea mai mica legatura cu analiza fundamentala. Aceste transformari uimitoare nu mai pot fi ignorate, iar Colas considera ca este util sa faca un top 10 al schimbarilor de paradigma din lumea financiara.

Nick Colas de la ConvergEx  spune ca ultimii 20 de ani au marcat schimbari importante de paradigma in pietele financiare, iar activitatea investitorilor se inscrie in tipare tot mai diferite. 

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: