Grecia ingheata conturile celor care se sustrag obligatiilor fiscale

Data publicarii: 07-09-2012 | International

Garda financiara elena (Sdoe) a anuntat joi ca a inghetat conturile a 121 de persoane care s-ar fi sustras obligatiilor fiscale, o premiera in lupta Greciei impotriva criminalitatii financiare, potrivit AFP.

'Este prima data cand se ia aceasta masura', in contextul inaspririi luptei impotriva fraudei fiscale, dictata tarii de creditorii sai UE si FMI, a semnalat, pentru France Presse, o sursa din cadrul Ministerului de Finante. 

Primele sume inghetate de administratia fiscala in beneficiul statului, inaintea oricarei proceduri judiciare, 'inseamna deja peste 50 de milioane de euro', in euro si monede straine, 'neluand in calcul decat conturile bancare, din care numai o parte au fost inspectate pana acum', a precizat sursa. 

'Toleranta fata de cei care fraudeaza fiscul a luat sfarsit, indiferent cat de sus ar fi plasati', a afirmat ministrul de finante, Yannis Stournaras, citat de un comunicat al ministerului. 

Sdoe a luat aceasta masura dupa ce a constatat 'fraude de mare anvergura' comise in ultimii ani de 121 de persoane fizice si societati, mai ales prin false facturari si neplata TVA, potrivit comunicatului. 

Ministerul a facut acest anunt in contextul in care guvernul se pregateste sa lanseze noi masuri nepopulare, care ii vor lovi din plin pe salariatii din sectorul public si pe pensionari, principalele tinte ale masurilor de austeritate care s-au succedat in Grecia din 2010 pentru redresarea situatiei. 

'Este de neconceput ca salariatii si pensionarii', cu retinerea impozitului la sursa, 'sa poarte greutatea ajustarii bugetare pentru ca unii nu-si platesc impozitele', a subliniat ministrul Stournaras. 

Sub presiunea creditorilor, Grecia a adoptat numeroase dispozitii pentru a pune capat impunitatii de fapt de care se bucura de mai multi ani frauda fiscala, iar noul guvern de coalitie, condus de Antonis Samaras, a promis sa dubleze eforturile in materie. 

Semn al exasperarii populatiei pe aceasta tema, sambata, la Salonic (nord), sindicatele vor lansa un dublu slogan: 'Toti impreuna pentru a rupe lanturile memorandumului (acordul care leaga Grecia de creditorii sai UE si FMI)' si 'Sa-i punem pe bogati si hoti sa-si plateasca impozitele', potrivit sursei citate. 

Sursa: AGERPRES