Un sfert dintre angajatii la negru din Romania detin diplome universitare (studiu)

Data publicarii: 12-09-2012 | HR/Cariere

Aproximativ un sfert (20% - 30%) dintre angajatii la negru detine diplome universitare in tari precum Romania, Belgia, Cipru, Franta, Grecia, Israel, Rusia, Ucraina si Regatul Unit, potrivit raportului 'In From the Shadow: integrating Europe's informal labor ', publicat de Banca Mondiala.

'In Cehia, Ungaria, Romania si Slovenia o parte mare a celor care muncesc la negru sunt angajati in activitati de inalta calificare, non-manuale. Pe de alta parte, in Italia, Portugalia si Spania, o mare parte dintre muncitorii la negru sunt angajati in munca manuala, de calificare scazuta', se arata in document. 

Potrivit raportului, in Romania miscarea somerilor catre munca la negru a fost mai mare si mai rapida decat cea spre munca legala. 

'Taxele si contributiile sociale sunt mentionate ca fiind motivatii importante pentru a munci la negru. In Ungaria si Lituania intre 30-35% dintre repondenti au declarat ca taxele sunt cel mai important motiv pentru a munci la negru, iar in Slovenia, Romania, Slovacia si Bulgaria procentul se situeaza la 10% din raspunsuri', informeaza sursa citata. 

Aceasta mai arata ca in Republica Ceha doar 3% din salariati au primit salariile in plic, in ultimele 12 luni, in Slovenia 5%, in Polonia si Lituania 11%, in Letonia 17%, iar in Romania 23%. 

'In Romania, angajatii au primit aproximativ 70% din salariile lor in acest mod, in timp ce in alte tari ponderea salariului nedeclarat ca un procent din total salariu era mult mai mic', se arata in studiu.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: