Bancile vest-europene au incetat dezintermedierea in est
Data publicarii: 14-09-2012 | Finante-Banci
Bancile vest-europene au incetat reducerea activelor din Europa de Est, datorita masurilor luate de Uniunea Europeana pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat si stimularea economiei, care au consolidat increderea investitorilor, au declarat pentru Bloomberg doi oficiali ai FMI, informeaza Mediafax. Bancile par sa fi incetinit ritmul reducerii activelor din bilant si a creditarii la subsidiarele din Europa de Est in al doilea si al treilea trimestru, datorita injectiilor de lichiditate efectuate de Banca Centrala Europeana si discutiilor la nivelul grupului Initiativa de la Viena, au declarat Bas Bakker, seful departamentului FMI pentru Europa emergenta, si Christoph Klingen, adjunctul sau, intr-un interviu acordat Bloomberg la Bucuresti. "Procesul de dezintermediere (deleveraging) pare ca s-a stabilizat. Avem numai date partiale pentru trimestrul al doilea, care sugereaza ca nu a avut loc prea multa dezintermediere. Si tinand cont ca sentimentul din piata este si mai bun in trimestrul al treilea, ne asteptam la un trend similar, desi nu avem date concrete", a afirmat Bakker.
FMI estima, intr-un raport prezentat in luna aprilie, ca bancile est-europene ar putea fi nevoite sa-si reduca bilanturile cu 2.200-3.800 miliarde de dolari prin vanzari de active si scaderea creditarii, pentru a se alinia noilor reglementari privind adecvarea capitalului si lichiditatea.
Scenariul descris de FMI a generat temeri legate de o posibila criza a creditelor in Europa de Est.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat miercuri pentru Bloomberg ca dezintermedierea din Romania a fost "moderata si ordonata". BCE a injectat, din decembrie 2011, peste 1.000 miliarde euro in sistemul financiar european, interventii care au incetinit ritmul in care bancile si-au redus activele, a spus Bakker, de la FMI. Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat saptamana trecuta ca institutia va derula achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale cu maturitatea de pana la trei ani de pe piata secundara, pentru a contribui la reducerea costurilor de finantare ale tarilor euro aflate in dificultate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri