La cat ar putea ajunge PRETUL BENZINEI anul viitor

Data publicarii: 17-09-2012 | Auto

Majorarea accizelor si cresterea cursului leu/euro ar putea duce la un nou val de scumpiri anul viitor in cazul in care companiile petroliere, cele din industria tutunului si cele din industria bauturilor alcoolice vor hotari sa transfere costurile suplimentare in pretul benzinei, al tigaretelor, respectiv al bauturilor alcoolice.

Pentru un plin de motorina, un sofer ar putea fi nevoit sa scoata din buzunar chiar si cu 6 lei in plus incepand din 2013, reiese din calculele gandul.

In 2012, accizele percepute de stat pentru produsele petroliere au fost calculate la un curs de 4,3001 lei/euro. Cotatia pe baza careia s-a realizat conversia valutara a fost cea anuntata de Banca Centrala Europeana (BCE) in prima zi lucratoare din octombrie 2011.

Anul acesta insa, cursul mediu la care se vor calcula accizele ajunge la 4,5 lei/euro pana la sfarsitul anului, cu 4,6% mai mult decat cea luata in considerare anul trecut, potrivit estimarilor ZF. Guvernul si-a revizuit in crestere prognoza privind cursul mediu de schimb de la 4,21 lei/euro, la 4,45 lei/euro odata cu rectificarea bugetara aprobata in august.

Executivul a redus totodata estimarile privind incasarile din accize cu 918,6 milioane de lei (0,2% din PIB).

Integral in Gandul.info