Dan Diaconescu a solicitat suspendarea privatizarii Oltchim; Gazprom a cerut amanarea procedurii

Data publicarii: 17-09-2012 | Actualitate

Privatizarea Oltchim ar putea fi blocata dupa ce Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, a solicitat in justitie suspendarea privatizarii iar alte doua companii interesate, intre care si gigantul rus Gazprom, au depus solicitari de amanare a procedurii de privatizare.

Dan Diaconescu a depus o cerere pentru emiterea unei ordonantei presedintiale in vederea suspendarii privatizarii, termenul stabilit pentru judecare fiind 24 septembrie 2012. Acesta a mai depus si o cerere de anulare a contractului de privatizare si de suspendare a procedurii, primul termen pentru judecarea cererii fiind stabilit de instanta pe 7 ianuarie 2013. 

De asemenea, mai exista doua cereri de amanare a privatizarii depuse de Gazprom si Pegamont Romania. 

Luni este termenul limita pentru depunerea ofertelor in vederea privatizarii combinatului Oltchim Ramnicu Valcea. 

"Nu excludem si ne dorim ca cel putin una dintre ele sa fie din partea unei mari companii din Rusia. In general, pentru Oltchim ne-am dori un mare investitor din Rusia pentru ca este o tara cu foarte multe resurse si cu foarte mari cantitati de combustibili fosili. Este o tara care poate sa furnizeze titei rafinariei Arpechim si altor rafinarii din Romania si aceasta ar ajuta foarte mult Oltchim. Binenteles ca i-ar ajuta si pe investitori, Romania are capacitatile industriale necesare pentru a pune in valoare o asemenea investitie", a afirmat seful OPSPI, Remus Vulpescu. 

Caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumparat de 13 companii, iar licitatia ar urma sa fie organizata pe 18 septembrie. 

Guvernul a aprobat, in sedinta din 24 august, Memorandumul prezentat de Ministerul Economiei care propune schimbarea strategiei de privatizare a societatii comerciale Oltchim Ramnicu Valcea. 

Memorandumul propune privatizarea Oltchim prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de statul roman la SC Oltchim SA, reprezentand 54,8% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si S.C. Electrica S.A., insumand 1,8 miliarde lei, adica 56% din totalul datoriilor combinatului valcean. 

Sursa: AGERPRES