Spaniolii au retras masiv banii din banci in iulie

Data publicarii: 18-09-2012 | Finante-Banci

Tendinta de retragere a banilor din bancile spaniole a continuat in iulie, arata datele publicate luni de Banca Centrala a Spaniei, dupa ce in iunie tarile din zona euro au fost de acord sa acorde Spaniei un imprumut de maxim 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar, transmite Bloomberg.

Persoanele fizice si juridice au retras de la bancile spaniole 26 miliarde de euro (34 miliarde de dolari) in iulie, iar raportul dintre credite si depozite in randul institutiilor de creditare a urcat la 187%, de la 183% in decembrie si 182% in perioada similara din 2011, conform datelor publicate de banca Spaniei. 

Scaderea depozitelor afecteaza capacitatea bancilor de a sprijini cresterea economiei prin acordarea de credite catre companii si consumatori. Exista retrageri semnificative de depozite in Spania in acest moment si tendinta nu se va schimba pana cand oamenii nu vor fi siguri ca depozitele sunt in siguranta si Spania este sigura', a explicat analistul Simon Maughan, de la Olivetree Securities Ltd, in Londra. 

Datele Asociatiei bancare spaniole (AEB) arata ca depozitele firmelor spaniole la banca Santander au scazut cu 6,3% in iulie, comparativ cu luna precedenta, in timp ce depozitele BBVA (a doua mare banca din Spania) au inregistrat un declin de 7,1%. 

Exista 'o tendinta clara a accelerarii declinului depozitelor', au explicat analistii de la Nomura. 

Bancile care opereaza in Spania au imprumutat in august de la Banca Centrala Europeana o suma record pentru a 11-a luna consecutiv, arata datele publicate vineri de Banca Centrala a Spaniei. Imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la BCE au ajuns luna trecuta la 388,7 miliarde de euro (506,4 miliarde de dolari), de la 375,6 miliarde de euro in iulie. 

In schimb, depozitele bancilor spaniole la BCE s-au redus in luna iulie la 26,6 miliarde de euro de la 27,7 miliarde euro in luna anterioara. In consecinta, imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la BCE, diferenta intre imprumuturi si depozite, a crescut in luna iulie pana la 375,5 miliarde de euro de la 337,2 miliarde de euro in luna iunie. 

Cresterea dependentei bancilor spaniole fata de fondurile oferite de BCE este o dovada ca bancile spaniole au dificultati in a strange fonduri de pe pietele financiare. Comparativ, in luna aprilie 2011 imprumuturile bancilor spaniole de la BCE au atins nivelul cel mai scazut de 42,2 miliarde de euro. In acest an insa utilizarea facilitatilor BCE de catre bancilor spaniole a crescut semnificativ, chiar daca in iunie zona euro a convenit sa acorde Spaniei un program de sprijin de 100 miliarde de euro pentru sustinerea sectorului financiar spaniol.

Sursa: AGERPRES


Ultimele stiri pe BankNews.ro: