IMM-urile ar putea accesa mai greu credite in valuta. Vezi de ce

Data publicarii: 19-09-2012 | Finante-Banci

Banca centrala intentioneaza sa extinda reglementarile privind finantarea in valuta pentru toti debitorii neprotejati fata de cursul de schimb, inclusiv IMM-uri, la fel ca in cazul populatiei, avand in vedere ponderea mare a creditelor in devize straine pentru IMM si gradul inalt de neperformanta.

"Ponderea mare a creditelor in valuta acordate IMM (in mare parte neprotejate la riscul de curs de schimb) va conduce probabil la initierea de masuri pentru extinderea reglementarilor privind creditarea in valuta la toti debitorii neprotejati fata de acest risc, inclusiv IMM, in conformitate cu recomandarile CERS", se arata in Raportul asupra stabilitatii financiare, editia 2012, intocmit de BNR, scrie Wall Street.

Intreprinderile mici si mijlocii au consemnat in prima parte a anului un risc de credit in crestere, cu o rata a imprumuturilor neperformante de 23,2% in iulie, fata de 15,1% in decembrie 2010, in timp ce in cazul corporatiilor rata creditelor neperformante a fost de 4,3% in iulie.

Majorarea riscului in cazul IMM-urilor s-a produs pe fondul unei rate subunitare de acoperire a cheltuielilor cu dobanzile din profituri, fluxurilor de numerar generate din activitatea de baza in scadere cu 7,3% in decembrie 2011 fata de decembrie 2010 si diminuarii marjei profitului brut.

"Cea mai mare dificultate in identificarea de resurse financiare pentru onorarea obligatiilor scadente a fost inregistrata de catre IMM. Durata medie de incasare a creantelor IMM s-a stabilizat in anul 2011, dar se mentine la un nivel ridicat (media este de 119 zile in anul 2011 fata de 117 zile in anul 2010", se mai spune in raportul bancii centrale.

Integral in Walll Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: