Una dintre cele mai puternice tari din lume are a doua moneda

Data publicarii: 19-09-2012 | International

Un oras din Marea Britanie ia cu asalt comertul mondial. Autoritatile din Bristol si-au lansat propria moneda, ce nu poate fi utilizata in alte orase din Regatul Unit, dar nici din Europa sau Asia, informeaza BBC.

Peste 350 de firme din Bristol, oras situat in sud-vestul Angliei, au adoptat deja propria moneda, ce nu poate fi utilizata pe alte piete, precum Bath (oras din UK), Berlin (Germania) ori Bombay (India). Cu toate astea, lira Bristol a devenit cea mai importanta alternativa la moneda britranica, lira sterlina.

Lira Bristol poate fi folosita doar online, inclusiv prin intermediul telefoanelor mobile, relateaza BBC in editia electronica. Moneda a luat nastere datorita lui Ciaran Mundy, care a lucrat la aceasta schema timp de trei ani. Mundy s-a gandit sa vina in ajutorul comerciantilor din zona, prin emiterea unor bani pe care consumatorii sa-I poata folosi doar in magazinele lor. La randul lor, clientii sunt constienti de faptul ca micii intreprinzatori trebuie sa-si cumpere marfa de la furnizori, carora le platesc o taxa de 3% pentru convertirea lirelor Bristol in lire sterline.

 Micul oras din sud-vestul Angliei, unde traiesc peste 400.000 de oameni, este cunoscut in regiune pentru gandirea liberala si strategiile non-conformiste pe care le adopta. Asemenea altor orase, in Bristol sunt destule magazine care apeleaza la furnizorii locali pentru a-si comercializa marfa. De exemplu, daca o cafenea din Bristol le accepta clientilor plata in lire Bristol, inseamna ca fie isi procura produsele de la furnizorii locali, fie platesc taxa respectiva pentru a-si converti banii in lire sterline. 

Integral in InCont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: