CSSPP: Pilonul III de pensii facultative a avut o evolutie nesatisfacatoare

Data publicarii: 20-09-2012 | Finante-Banci

Pilonul III de pensii private facultative a avut o evolutie nesatisfacatoare in cei cinci ani care au trecut de la infiintarea sa, avand cu putin peste 280.000 de participanti, in raport cu cei circa 4,1 milioane de salariati existenti in Romania, a declarat, miercuri, la un seminar de specialitate, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu.

'Ne gandim la un sistem de pensii ocupationale care, in anii urmatori, ar putea diversifica pensiile private, mai ales ca Pilonul III (de pensii private facultative - n.r.) nu a avut un succes prea mare pana astazi, raportat la potentialul pietei', a afirmat vicepresedintele CSSPP. 

Acesta a aratat ca, la sfarsitul lunii trecute, Pilonul III de pensii facultative administrate privat avea 281.074 participanti, iar suma introdusa in sistem totaliza 542,4 milioane lei, in timp ce Pilonul II de pensii private obligatorii avea 5,7 milioane de participanti cu 8,5 miliarde lei. 

Pe de alta parte, dupa cum au remarcat specialistii, dintre cei 5,7 milioane de persoane inscrise in sistemul pensiilor private obligatorii, doar 3,6 milioane aveau conturi active, in timp ce numarul total al salariatilor din Romania se ridica la circa 4,1 milioane. 

'Fondurile private de pensii sunt o oglinda fidela a pietei muncii, prin numarul de participanti, numarul de conturi goale si valoarea totala a contributiilor', a subliniat vicepresedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Mihai Coca-Cozma. 

Potrivit reprezentantului APAPR, numarul de conturi goale de pe Pilonul II a crescut. 

'S-a pornit de la aproximativ 30% si s-a ajuns ca, in prezent, aproximativ 38% dintre conturi sa nu mai primeasca lunar contributiile', a aratat Mihai Coca-Cozma. 

Valoarea activelor nete in sistemul de pensii private a depasit, in august, valoarea de 2 miliarde euro, ajungand la 2,022 miliarde euro, din care 1,9 miliarde euro de la Pilonul II si 122 milioane euro de la Pilonul III, a precizat vicepresedintele CSSPP. 

Valoarea medie a unui cont activ de pe Pilonul II cu pensii administrate privat era, la 31 august de 562 euro, iar pentru pensiile facultative (Pilonul III) de 432 euro. 

Structura investitiilor celor noua fonduri pe pensii private din cele 18 cu care a pornit sistemul in 2007 este in prezent asemanatoare, indicand 'dependenta excesiva fata de titlurile de stat emise de statul roman', a afirmat vicepresedintele Ion Giurescu. 

Astfel, titlurile de stat au o pondere de peste 65% (chiar de 72,09% la Pilonul II), actiunile depasesc 10% (13,86% - Pilonul III), depozitele bancare reprezinta 9,97% - Pilonul II si 8,75% - Pilonul III, iar 93,3% din toate aceste sume sunt investite in Romania. 

Referindu-se la faptul ca sistemul actual de pensii publice bazat pe transferul imediat de resurse financiare de la generatiile active spre pensionari nu va mai putea asigura o pensie decenta, in conditiile evolutiei demografice de dupa 1975, vicepresedintele CSSPP a apreciat ca 'nivelul contributiilor necesare sustinerii sistemului actual de pensii publice nu mai poate creste fara a bloca piata muncii si fara a genera un fenomen de evaziune masiva'. 

Specialistii CSSPP estimeaza ca, in momentul in care persoanele nascute in perioada 1966-1971 vor iesi la pensie, nu vor mai exista resurse, in cadrul sistemului public actual, pentru a li se putea plati o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu. 

'Singura solutie fezabila este oferirea unei oportunitati pentru generatiile active tinere de a economisi o parte din venituri, intr-un sistem bazat pe conturi individuale si pe reinvestire continua, astfel ca dupa o perioada de 20 de ani sumele economisite sa se dubleze, iar dupa 40 de ani de contributie, acestea sa fie de patru ori mai mari decat contributiile efective', a mai afirmat vicepresedintele CSSPP.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: