Nave chineze intra in apele teritoriale japoneze

Data publicarii: 24-09-2012 | International

Doua nave de patrulare chineze au intrat luni dimineata intr-o zona considerata de Japonia ca apele sale teritoriale, in largul unor insule disputate din Marea Chinei de Est, au anuntat garzile de coasta nipone, transmite AFP.

Aceste doua nave au trecut la 20 km de doua dintre insulele Senkaku, Kubashima si Uotsurijima, au precizat garzile de coasta. 

Alte patru nave de patrulare chineze navigau putin mai departe, langa limita de 22 de km ce marcheaza frontiera apelor teritoriale japoneze. 

Saptamana trecuta, 13 nave guvernamentale chineze au navigat cel putin patru zile in apropiere de insulele Senkaku, administrate de Tokio dar revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu si situate la 200 km nord-est de Taiwan si 400 km vest de Okinawa /sudul Japoniei/. 

Tensiunea este in crestere de la inceputul lunii septembrie si decizia japoneza de a nationaliza trei dintre aceste cinci insule nelocuite, unde fundul marii ar putea contine hidrocarburi. 

Manifestatii antijaponeze au adunat zeci de mii de persoane in China timp de mai multe zile la mijlocul lunii septembrie. 

De atunci, autoritatile chineze se pare ca au actionat pentru a opri aceste proteste, dar tensiunea ramane puternica intre cei doi vecini. 

Duminica, China a decis "amanarea" unei ceremonii de marcare a 40 de ani de la normalizarea relatiilor dintre China si Japonia, programata la 27 septembrie. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: