De ce s-a oprit indicele BET-FI din ascensiune

Data publicarii: 24-09-2012 | Bursa

  • Dupa un avans de aproximativ 25% in lunile de vara, indicele financiar de la BVB s-a blocat in septembrie in jurul nivelului de 24.000 de puncte
  • Acesta reprezinta o rezistenta tehnica data de o aglomerare a tranzactiilor pe aceste paliere in lunile martie si aprilie a.c.

Investitorii nu s-au intors din concedii hotarati sa miste piata. Reintoarcerea indicilor externi catre zone de maxime nu a reaprins vreun entuziasm la Bucuresti, unde Bursa, cu exceptia tranzactiilor deal, a parut mai degraba inerta. Acest lucru se vede foarte bine pe indicele financiar BET-FI, in mod traditional cel mai volatil, care in luna septembrie doar in doua sedinte a consemnat fluctuatii zilnice mai mari de un procent.

Dupa corectia abrupta post-dividend, piata a reusit sa se reinscrie pe o traiectorie pozitiva in lunile de vara, BET-FI castigand de la minimul de la inceputul lunii iunie si pana vineri aproximativ 25%, dat atat de evolutia favorabila a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), cat si de unele evenimente punctuale pentru unele dintre societatile de investitii financiare, cum ar fi capacitatea unui grup de investitori importanti de la SIF Muntenia (SIF4) de a-si impune punctul de vedere in Adunarea Generala a Actionarilor.

Acest avans coerent din vara s-a estompat insa tocmai in luna septembrie, care in mod normal reaprinde interesul pentru Bursa. Expectativa investitorilor este normala dupa cresterile importante amintite si avand in vedere incertitudinea data de anul electoral. Pauza apare in acest context ca fiind una normala, insa explicatiile ar putea fi mai degraba de ordin tehnic. Astfel, indicele BET-FI a gasit in jurul nivelului de 24.000 de puncte o zona de rezistenta data de intensitatea tranzactiilor din primele doua luni de vara. Pe graficul atasat se observa ca inainte de picajul din luna mai, piata a zabovit pret de cateva saptamani intre palierele de 24.000 de puncte si de 25.000 de puncte, unde s-au schimbat pachete importante. Strapungerea acestei zone nu este usoara si se vede ca nici intr-un context mai degraba favorabil in pietele internationale de actiuni, investitorii de la Bucuresti nu au reusit sa impinga indicele financiar peste acest reper.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: