Limba romana devine limba regionala in localitatea Biserica Alba din Transcarpatia

Data publicarii: 25-09-2012 | Diverse

Limba romana a fost recunoscuta drept limba regionala in localitatea Biserica Alba, raionul Rahau /Rahiv/ din Transcarpatia, urmand ca ea sa fie folosita in documentele administrative, informeaza luni agentia Interfax.

Potrivit site-ului oficial al deputatului ucrainean Ghennadi Moskal /Ucraina Noastra-Autoapararea Populara, de opozitie/, Consiliul local din Biserica Alba a luat o astfel de decizie inca din data de 14 august, in conformitate cu legea intrata in vigoare la 10 august, care stipuleaza ca o limba poate primi statutul de limba regionala daca numarul de persoane care o considera materna depaseste 10% din populatia regiunii. 

Biserica Alba este unul dintre cele cinci sate din raionul Rahau unde majoritatea populatiei este de origine romana. Potrivit unui recensamant din 2001, etnicii romani reprezentau 11,6% din populatia raionului Rahau, respectiv 10.500 de persoane. 

Legea privind functionarea limbilor regionale a fost promulgata la 8 august de catre presedintele Viktor Ianukovici, dupa ce a fost votata in doua lecturi de catre Rada Suprema intr-o atmosfera de violenta extrema intre parlamentarii puterii si majoritatea deputatilor de opozitie. 

Legea se aplica pentru 18 limbi, intre care rusa, belarusa, bulgara, armeana, gagauza, idis, tatara, romana, germana, poloneza etc. Odesa a fost primul oras in care rusa a fost declarata ca limba regionala, exemplul sau fiind urmat Harkov, Herson, Dnepropetrovsk, Donetk, Zaporojie, LuganskA, Nikolaev, Sevastopol.

Sursa: AGERPRES