Bancile majoreaza din nou comisioanele

Data publicarii: 25-09-2012 | Finante-Banci

Bancile isi scumpesc din nou serviciile. Cele mai importante institutii de credit au inceput sa isi majoreze comisioanele, pe fondul pierderilor suferite in primul semestru. De la costul suplimentar pentru interogarea soldului la bancomat, la comisionul pentru analiza bonitatii in cazul obtinerii unui credit, clientii vor trebui, incepand cu octombrie, sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a beneficia de serviciile bancilor.

 Clientii BRD vor fi taxati incepand cu 7 octombrie dupa o noua grila de comisioane aferente cardurilor de debit si conturilor curente. Modificarile vizeaza in special retragerile de numerar. Astfel, pentru retragerea de numerar de pe cardul de debit de la un ATM al bancii, comisionul este fixat la 0,2%, minim 0,5 lei, indiferent de tipul de card. In cazul utilizarii bancomatelor altor banci, nivelul comisionului de retragere numerar a fost majorat la 1% plus 4 lei sau 3 euro/dolari, mai mare fata de nivelul prezent, care variaza intre 0,5% si 1%, plus o suma fixa. Pentru interogarea soldului contului curent la ATM BRD, la POS sau la ATM-urile altor banci, comisioanele vor fi exprimate din toamna numai in euro si vor varia intre 0,5 si 1 euro.

 Si Bancpost a planuit o majorare a comisioanelor incepand cu 1 octombrie. Astfel, comisionul lunar de administrare a unui cont curent activ in lei va fi de 2,5 lei pe luna, iar pentru cel in valuta, de 2,5 lei pe luna echivalent in valuta contului. Totodata, comisionul lunar de administrare cont de economii va costa 1 leu pe luna sau echivalent in valuta contului. Toate aceste modificari se vor aplica doar conturilor deschise inainte de 24 octombrie 2011.

 Majorari la BCR, din septembrie

 Unele banci au hotarat sa grabeasca scumpirile, BCR majorandu-si comisioanele inca din 17 septembrie. Acum, comisionul unic se modifica de la 10 euro (sau echivalent lei) la 90 de lei (perceput numai in lei, indiferent de moneda creditului solicitat). Mai mult, a fost introdus un cost pentru servicii prestate de banca, cerute in mod expres de client, care necesita evaluarea bonitatii si capacitatii de rambursare a imprumutatului si/sau coplatitorului, la solicitarea expresa a clientului, in valoare de 1.390 de lei sau 390 de euro pentru creditele garantate, respectiv de 250 de lei pentru creditele negarantate.

Integral in Puterea.ro