Fonduri europene vs Credit bancar

Data publicarii: 25-09-2012 | Finante-Banci

Obtinerea capitalului necesar pentru demararea unei afaceri este problema cea mai spinoasa pentru orice antreprenor aflat la inceput de drum. Variantele de finantare sunt multiple, dar alegerea uneia singure este complicata, pentru ca fiecare avantaj pe care il ofera este insotit si de proceduri birocratice sau costuri care il pun in umbra. Care este, deci, cea mai buna solutie de finantare pentru prima afacere?

Fonduri europene

AVANTAJE 

Principalul avantaj al fondurilor europene este ca reprezinta o sursa de finantare nerambursabila. Cu alte cuvinte, un antreprenor isi poate dezvolta o afacere, cu o contributie personala, in cele din urma, minimala.

Nu exista, asa cum se intampla in cazul finantarii bancare, reticenta fata de afacerile mici si foarte mici sau fata de antreprenorii fara experienta in mediul de business .

Uniunea Europeana a pus la dispozitie sume importante pentru Romania, care pot fi accesate prin mai multe programe operationale. Astfel, un proiect european va poate aduce mai multi bani decat un credit bancar. Spre deosebire de banci, care cer garantie din partea celui care solicita un credit, fondurile europene nu impun aceeasi obligativitate.

Credit bancar

AVANTAJE

Unele banci ofera dobanzi preferentiale pentru cei care vor sa foloseasca banii pentru a investi intr-o afacere. In acest caz, accesarea unui credit bancar se poate dovedi o solutie mai simpla decat obtinerea unei finantari europene.

Accesarea unui credit bancar poate marca stabilirea unei relatii cu o institutie financiara cunoscuta, ceea ce faciliteaza accesul la alte servicii oferite de banca. Obtinerea unui credit bancar poate fi un indicator al sanselor de reusita ale afacerii. Este bine stiut ca bancile nu crediteaza proiecte pe care nu le considera viabile.

In cazul anumitor forme de credit, exista un grad de flexibilitate in ceea ce priveste sumele angajate, datele la care se angajeaza sumele respective, dobanzile si termenele de rambursare.