Speriati de depreciere, romanii au preferat sa economiseasca in valuta

Data publicarii: 26-09-2012 | Finante-Banci

Deprecierea monedei nationale a afectat atat apetitul romanilor pentru creditele in valuta, cat si cel pentru economisirea in lei. Datele BNR arata ca, in august, desi moneda nationala si-a revenit semnificativ in fata euro, romanii si-au scazut depozitele in lei si le-au sporit consistent pe cele in valuta.

Pentru prima oara in acest an, in august, soldul depozitelor in moneda nationala a inregistrat o scadere, cu 0,6%, pana la 125,96 miliarde lei. Cel mai afectate au fost depozitele in lei ale populatiei, care au scazut cu 0,8%, pana la 74,99 miliarde lei, in vreme ce depozitele in lei ale companiilor s-au diminuat cu 0,3%, pana la 50,97 miliarde lei.

Pe partea depozitelor in valuta, soldul acestora in echivalent euro a avansat puternic, cu 2,1%, pana la 15,20 miliarde euro. Cel mai mult au tras in sus depozitele in valuta ale firmelor, care au crescut cu 3%, pana la un echivalent de 5,2 miliarde euro, in vreme ce depozitele in valuta ale populatiei au avansat cu 1%, pana la 10 miliarde euro.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: