Bucuresti: Primaria nu mai pune gratis termopane la reabilitare

Data publicarii: 28-09-2012 | Imobiliare

Dupa ce au castigat voturi, promitand ca vor reabilita gratis toate blocurile, edilii sunt pusi in fata realitatii: nu mai sunt bani si ii vor pune pe bucuresteni la plata.

Reabilitam toate blocurile din sectorul 5, in 12 luni", a fost sloganul cu care Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 din Capitala, si-a pacalit alegatorii. Si ceilalti edili au procedat la fel, desi stiau inainte de a se lansa in campania electorala ca nu sunt bani ca sa reabiliteze gratis toate blocurile.

Au trecut patru luni de la alegerile locale, iar gratuitatea a fost uitata: primarii deja anunta ca proprietarii vor suporta intre 10 si 30% din costurile anveloparii. Motivul: Ministerul Dezvoltarii are in plan sa nu mai dea bani de la buget si negociaza cu edilii un ghid privind derularea programului pe fonduri europene, ca sa-i scoata din impas. Insa Comisia Europeana impune ca si locatarii sa participe cu o parte din bani.

Discriminare

Aceasta masura ar putea provoca un adevarat scandal intre vecinii care au termopane gratis de la primarie si cei care vor plati o parte din lucrari. Deja exista reprosuri ca au fost reabilitate blocurile cu vedere la strada, de ochii lumii.

"S-a discutat chiar faptul ca nu ar mai putea fi finatate apartamentele care nu sunt grevate de sarcini, ca de exemplu cele ipotecate", au explicat, pentru EVZ, surse din cadrul Ministerului condus de Eduard Helving. Cert este ca Guvernul vrea sa dea fonduri UE pentru anvelopare de la jumatatea lunii octombrie. Suma alocata pentru proiectul pilot este de 340 de milioane de euro. Edilii trebuie sa vina cu proiecte si sa justifice fiecare leu cheltuit. Procentul pe care trebuie sa-l achite locatarii, intre 10% si 30%, va fi stabilit in functie de venit. Masura este valabila in toata tara.

Integral in EVZ.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: