Ce salarii primesc managerii din IT

Data publicarii: 28-09-2012 | IT&C

Specialistii in IT sunt in continuare bine platiti, salariile fiind cuprinse intre 500 si 4.000 de euro, insa exigenta angajatorilor a crescut considerabil, a declarat pentru NewsIn reprezentantul Brainspotting, Oana Iordachescu.

"Pentru domeniul IT se observa o usoara tendinta de crestere a salariilor. Criza nu a determinat o micsorare a salariilor, insa a franat acel galop, obligand angajatorii la mai multa chibzuinta si pe candidati la o autoevaluare mai realista”, a declarat intr-un interviu pentru NewsIn Oana Iordachescu, IT&C Recruitment Consultant la compania de recrutare Brainspotting.

Salariile de top pot ajunge si la 4.000 de euro/luna

In prezent, salariul unui specialist IT la nivel entry-level (6-12 luni) se gaseste intre 500 - 1.000 euro net/luna. Pentru un specialist IT middle (2-3 ani) companiile isi aloca de obicei un plafon intre 800 si 1.500 de euro, iar pentru seniori (peste 5 ani) sunt in piata salarii intre 1.500 - 2.200 de euro. Salariile managerilor IT pot varia intre 1.800 si 4.000 de euro.

"Este inevitabil sa nu remarcam ca aceste marje sunt destul de largi pentru acelasi nivel de senioritate, insa tipurile de proiecte sunt extreme de diversificate. Gasim in piata proiecte de la cele comune pana la cele mai nisate, de aici ajungandu-se la skill-urile din ce in ce mai specializate”, a precizat reprezentantul Brainspotting.

Statisticile arata ca suntem unii dintre cei mai ieftini provideri de forta de munca in IT din lume, alaturi de India si China. Sunt unele zone de activitate foarte specializate, unde oferim un pret mai mare pe anumite seturi de competente, dar acestea nu vor face diferenta in statisticile generale, spune Oana Iordachescu.

Competitia cu Bulgaria este una mai stransa, dar celelalte tari din Uniunea Europeana au un nivel salarial mai ridicat decat al nostru.

"In ultimul an, cererea si oferta au fost destul de echilibrate. Am putut observa cateva etape foarte interesante necesare in maturizarea acestei piete: angajari masive in perioada de boom economic, restructurari dupa evaluari temeinice ale productivitatii si conditiilor de piata si acum aceasta perioada de echilibrare”, a mentionat Oana Iordachescu.

In ceea ce priveste sectoarele cu cele mai multe locuri disponibile din domeniul IT, se pastreaza o suprematie in zona de dezvoltare software - aplicatii tip ERP, digital media, management, ecommerce, mobile development, dar se tine foarte aproape de top si sectorul telecomunicatiilor, in special datorita diversificarii serviciilor oferite in Romania de operatori si vendori si a evolutiei tehnologice.

Cele mai bune pachete salariale le primesc programatorii ce activeaza in zonele mai nisate ale dezvoltarii (mobile, solutii inovative de business) si inginerii seniori din telecomunicatii.

Negociere stransa la pachetele salariale

In ceea ce ii priveste pe angajatori, se observa o exigenta mai mare in selectarea candidatilor potriviti, dar si dezvoltarea de programe de retentie si employer branding mai bine puse la punct, pentru a pastra si atrage alaturi de ei pe cei mai valorosi angajati. Potrivit reprezentantului Brainspotting, aceasta exigenta poate induce intr-adevar un ritm mai lent recrutarilor, dar totodata are ca efect cresterea calitatii. Pe de alta parte, candidatii se gandesc de doua ori inainte sa dea curs unei noi propuneri, fiind si ei la randul lor mult mai selectivi.

In prezent, se pune mai mare pret pe realele abilitati tehnice ale candidatilor si pe potrivirea personalitatii lor cu cultura organizationala a companiei angajatoare.

Inainte de declansarea crizei, exista o nevoie acuta de personal specializat in IT, cererea depasea cu mult oferta, iar salariile, in unele cazuri, nu erau justificate din punct de vedere al productivitatii, fiind de multe ori supradimensionate.

In prezent, situatia s-a schimbat, in sensul ca nu se mai pune problema unui volum de angajari care sa depaseasca extrem de mult oferta din piata, iar bugetele companiilor sunt mult mai strict urmarite. Prin urmare, tendinta este de a lega rata de compensare cu cea a productivitatii si de a se negocia mai strans pachetele salariale.

"Pe termen lung, Romania nu va fi suficient de competitiva pentru investitori, pentru ca pool-ul de oameni tehnici este relativ mic si nu exista strategii pentru cresterea acestuia”, a spus pentru NewsIn Oana Iordachescu.

Reprezentantul firmei de recrutare din domeniul IT a declarat ca, in prezent, se observa un optimism mai mare din partea angajatorilor cand vorbesc despre proiecte noi preconizate pentru finele acestui an, respectiv pentru anul viitor.

"Domeniul IT&C este unul dintre cele mai dinamice existente acum in lume si pentru a supravietui trebuie sa inovezi constant, sa fii vizibil in piata sau cel putin sa tii cont de trenduri. Pentru angajati este valabil acelasi lucru. Ei trebuie sa isi pastreze deschiderea de a invata ceva nou si de a-si aprofunda sau diversifica actualele competente”, a conchis Oana  Iordachescu.

Brainspotting opereaza pe piata de recrutare IT inca din 2001. Compania a recrutat, pana in prezent, in jur de 2.500 de specialisti IT pentru clienti din telecom, industria aeronautica, IT, energie sau logistica.

Sursa: Realitatea.net


Ultimele stiri pe BankNews.ro: