Iran: Agentia Reuters, declarata vinovata de 'propaganda impotriva regimului'

Data publicarii: 01-10-2012 | Media

Agentia Reuters a fost declarata, duminica, vinovata de 'propaganda impotriva regimului' iranian in urma unui reportaj video referitor la femei din Iran care practicau arte martiale si care a condus deja in luna martie la 'suspendarea' activitatilor agentiei in aceasta tara, semnaleaza AFP, care citeaza mass-media iraniene.

Reuters a mai fost considerata vinovata de a fi 'publicat false informatii pentru a perturba opinia publica', a semnalat agentia oficiala Irna, citand Parchetul General. 

Decizia trebuie sa fie confirmata de un judecator al Tribunalului din Teheran, care ar urma sa determine in urmatoarele saptamani pedeapsa impusa agentiei, potrivit canalului iranian Press TV. Niciun calendar nu a fost comunicat. 

Reuters, care poate formula apel impotriva condamnarii, a refuzat orice comentariu. 

Agentia de presa era reprezentata de directoarea biroului sau la Teheran, Parisa Hafezi, care nu are voie sa calatoreasca in strainatate cat timp se examineaza acest dosar. 

La inceputul lunii februarie a fost difuzat un reportaj Reuters despre femei care urmau un antrenament 'ninja' la Karaj, in apropiere de Teheran, sub titlul: 'Mii de femei ninja se antreneaza pentru a deveni asasinii Iranului'. 

Reuters a modificat titlul dupa cateva zile in urma protestelor Teheranului, apoi si-a cerut scuze. Autoritatile iraniene au retras insa acreditarea tuturor jurnalistilor agentiei la Teheran. 

Directorul Departamentului pentru mass-media straine al Ministerului Culturii, Mohammad Javad Aghajari, a informat la 1 aprilie, potrivit EFE, in legatura cu inchiderea biroului Reuters in Iran. 

Sursa: AGERPRES