Economistii estimeaza o crestere de cel mult 0,5% in Romania

Data publicarii: 01-10-2012 | Economie

Economistii sustin ca o crestere de 0,5% este optimista, in timp ce guvernantii si FMI se asteapta la o crestere de 1% pe anul in curs. Productia agricola slaba, exporturile in scadere, precum si tensiunile politice trag in jos performatele economice. Pe termen lung va fi si mai grav, daca guvernele nu vor investi puternic in sanatate si invatamant.

Guvernul si Fondul Monetar International sustin ca economia Romaniei va creste in jur de 1%, insa economistii vad cifra departe de adevar.

Desi platim impozite relativ mari, la buget se colecteaza foarte putin. Studiile arata ca, in Romania, aproape 2 milioane de oameni muncesc la negru, fiind doar unul dintre motivele pentru care evaziunea fiscala se apropie de 15% din PIB.

Muncitorii sunt printre cei mai neproductivi din Uniune si prea putini in comparatie cu pensionarii. In plus, rata de absorbtie a fondurilor europene e cea mai mica din Europa. 

Economistii estimeaza ca industria va scadea, la fel si exporturile.

Pe termen mediu, prognozele de crestere economica pentru tara noastra au scazut de la 5 la 2%. Marea problema e ca populatia imbatraneste si ramanem fara forta de munca.

Economistii vorbesc despre o strategie de lunga durata in sanatate si invatamant pentru ca o tara nu se poate dezvolta cu o populatie nepregatita si bolnava. Insa, la noi, tocmai bugetele acestor doua ministere sunt cele mai sarace din Europa.

Sursa: TVRinfo.ro