Legea care va baga frica in banci

Data publicarii: 01-10-2012 | Finante-Banci

O modificare legislativa care a trecut aproape neobservata are toate sansele sa aiba efecte cel putin similare cu celebra Ordonanta nr. 50 a creditelor pentru populatie, scrie revista Capital. Sesizata initial de jurnalistii de la Economica. net, modificarea adusa Legii nr. 193/2000 da practic valoare de precedent proceselor intentate de asociatiile de clienti comerciantilor de toate tipurile.

Astfel, potrivit noilor prevederi, daca o autoritate a statului (in principal, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) sau o asociatie de consumatori care indeplineste anumite conditii ataca in instanta o anume clauza contractuala si daca instanta decide ca acea caluza este abuziva, toate contractele de pe piata care includ respectiva prevedere vor putea fi denuntate. Modificarea se potriveste de minune situatiei in care se afla cele cateva mii de oameni care lupta in procesele cu mai multe banci din Romania.

Cum contractele de credit sunt, in cea mai mare parte a lor, standardizate, vorbim despre mii de persoane cu aceeasi problema. Pana acum, sunt suficiente cazuri castigate de clienti, insa legea romaneasca spune ca precedentul nu este izvor de drept, motiv pentru care fiecare caz trebuie dezbatut separat.

Integral in EVZ.ro