American Express condamnat pentru practici ilegale

Data publicarii: 02-10-2012 | Finante-Banci

Emitentul de carduri de credit American Express a fost condamnat luni la o amenda de 27,5 milioane de dolari pentru conditii dezavantajoase impuse clientilor, relateaza AFP.

Mai mult, compania americana a fost obligata la plata unor daune de 85 de milioane de dolari in favoarea a 250.000 de clienti lezati de 'practici ilegale', comise intre 2003 si primavara anului 2012, a indicat intr-un comunicat Biroul de protectie financiara a consumatorului din SUA (CFPB). 

Grupul se face vinovat de 'practici frauduloase in materie de comercializare /a anumitor produse/ si de recuperare a creantelor', a indicat Biroul central american (Fed), intr-un alt comunicat. 

Potrivit CFPB, practicile incriminate au fost descoperite in urma unui control de rutina din partea Companiei de asigurare federala a depozitelor bancare (FDIC) si din partea autoritatilor din Utah, la o filiala a grupului, Express Centurion Bank, inregistrata in acest stat din vestul SUA. 

Ancheta desfasurata de mai multe organisme de supraveghere financiara dupa descoperirea neregulilor a stabilit ca American Express si-a inselat clientii in 'etapele de solicitare si de cumparare a cardului pana la reglementarea ratelor si recuperarea datoriei', a adaugat acest organism creat prin legea reformei Wall Street din 2010. 

American Express si emitentii de carduri de credit precum Visa sau Mastercard fac periodic obiectul unor plangeri privind practicile lor. American Express a fost actionata in justitie pentru maniera in care a fixat rata de schimb la care isi factureaza clientii. Visa, Mastercard si American Express au fost, de asemenea, urmarite de guvernul Statelor Unite pentru comisioanele percepute comerciantilor.

Sursa: AGERPRES