Retragerea ING ar putea detona avalansa plecarii investitorilor

Data publicarii: 03-10-2012 | Bursa

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ramane fara unul dintre cei mai mari jucatori, dupa ce grupul olandez ING, care detinea 12% din totalul tranzactiilor, a anuntat ca inchide operatiunile de brokeraj din tara noastra, dar si din majoritatea tarilor in care opereaza. Potrivit analistilor, aceasta retragere ar putea declansa plecari masive ale investitorilor de pe piata romaneasca. Decizia ING poate avea legatura cu solicitarea Comisiei Europene ca ING Groep NV sa-si asume un calendar pentru achitarea ajutorului de 3 miliarde de euro (4 miliarde de dolari) primit de la statul olandez in timpul crizei financiare.

 Potrivit analistului financiar Ionel Blanculescu, inchiderea operatiunilor de brokeraj a ING este o lovitura puternica pentru mediul de afaceri autohton. "Din punctul de vedere al mediului de afaceri, orice retragere a unui nume mare de pe piata este o mare lovitura. Aceasta veste vine si pe fondul anuntului companiei Renault, potrivit caruia linia de productie Dacia ar putea fi mutata in Maroc. Una peste alta, suntem intr-o perioada dificila. Singurul pericol este ca aceste retrageri sa nu declanseze o avalansa, care sa duca la tot mai multe plecari ale investitorilor din Romania”, afirma Blanculescu.

 Luni, directorul operational al Grupului Renault, Carol Tavares, a vorbit in premiera despre o eventuala plecare din Romania. "Situatia industriala din Romania este una de care suntem foarte mandri. Avem parte de calitate atat pe partea de inginerie, cat si de fabricatie. Insa trebuie sa stiti ca lucrurile nu se opresc aici. Exista oricand posibilitatea sa mutam situri fie catre Maroc, fie catre alte tari din Africa, sa mutam partea de industrial, cat si de inginerie si design”, a spus Tavares. Argumentul pentru posibila mutare in Africa este nevoia ca Renault sa ramana competitiva la nivel mondial.

Integral in Puterea.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: