Revizie periodica a portofoliului BIRD in Romania

Data publicarii: 03-10-2012 | Finante-Banci

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Claudiu Doltu, spune ca ieri a avut loc revizia periodica a performantei portofoliului BIRD (Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, sau Banca Mondiala) in Romania si explorarea posibilitatilor de valorificare a parteneriatului in viitor. 

In prezent, exista 11 proiecte active ale BIRD in Romania, in valoare de 1,148 miliarde de euro, plus un acord de imprumut de tip preventiv (DPL-DDO), in valoare de 1 miliard de euro, semnat pe 11 septembrie 2012. "Cu toate ca suntem tara membra a Uniunii Europene, Banca Mondiala este un partener strategic pentru Romania. Nu exista nicio contradictie intre statutul de tara membra a UE si valorificarea parteneriatelor cu institutiile financiare internationale. In ultimii ani, substanta parteneriatului cu Banca Mondiala s-a schimbat semnificativ. S-a trecut treptat de la finantarea de proiecte la finantarea de programe, iar acum, spre acorduri de tip preventiv. Nu este vorba de o concurenta intre diverse surse de finantare pentru a cheltui bani intr-un spatiu fiscal restrans", a declarat, intr-un comunicat, secretarul de stat Claudiu Doltu.

El spune ca valoarea adaugata a parteneriatului cu Banca Mondiala rezida din asistenta tehnica si expertiza pe care o putem obtine pentru reforma in administratie publica si cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune, care se realizeaza cu finantare de la Comisia Europeana.  

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: