Se scumpeste polita RCA pentru femei

Data publicarii: 03-10-2012 | Finante-Banci

Comisiile de specialitate din Parlament au avizat pozitiv legea care interzice calculul primei anuale in functie de sexul solicitantului. Din 21 decembrie se schimba radical regulile pentru emiterea politelor de asigurare.

 Sexul solicitantului nu va mai fi un criteriu pentru stabilirea pretului asigurarii.Prevederea se va aplica din 21 decembrie 2012, iar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor spune ca va emite in curand si normele in acest sens. Curtea Europeana de Jus-titie a dat, pe 1 martie 2011, un verdict in privinta discrimi-narilor in functie de sex in materie de tarifare in asigurari. Astfel, CEJ a anuntat ca, dupa data de 21 decembrie 2012, companiilor de asigurari li se va interzice stabilirea preturilor pentru produsele de asigurare pe baza unei evaluari a riscurilor fundamentata pe diferentieri statistice in functie de sex.

CEA, federatia asiguratorilor si reasiguratorilor europeni, s-a declarat "dezamagita" de decizia CEJ, care stipuleaza ca societa-tilor de asigurari din Europa nu le va mai fi permisa utilizarea de factori actuariali si statistici diferentiati pentru cele doua sexe in evaluarea riscurilor si stabilirea cotelor de prima pentru asigurati."Decizia judeca-to-rilor CEJ de a nu recunoaste genul ca factor legitim de dife-ren-tiere a preturilor pentru asigurari si de a contesta faptul ca tarifarea in asigurari se ba-zeaza pe un proces echitabil de evaluare a riscurilor reprezinta o veste proasta pentru clientii companiilor de profil", a declarat Michaela Koller, director general, CEA.

Polite mai scumpe pentru doamne

Pe scurt, rezultatul acestei decizii va fi o crestere de pana la 50% a sumelor pe care femeile vor trebui sa le plateasca pentru politele de asigurari auto. In acelasi timp, cu toate ca interdictia va mari beneficiile lunare pe care femeile le vor incasa la maturitatea politelor de asigurare de viata cu acumulare, primele de asigurare pe care acestea le vor plati pentru astfel de produse vor creste si ele. CEA subliniaza ca utilizarea de statistici si probe este indispensabila in stiinta actuariala, iar genul s-a dovedit pe parcursul timpului unul din factorii cu impact evident asupra riscurilor preluate de asiguratori in cazul produselor de asigurari auto, asigurari de viata la termen, asigurari de sanatate si asigurari de viata cu acumulare.

Cu toate ca asiguratorii isi vor mentine produsele la preturi cat mai competitive posibil, unele companii vor cunoaste cresteri semnificative ale costurilor, o data cu reevaluarea datelor, modificarea primelor si a termenilor si conditiilor aferente politelor in cauza, dar si cu marketingul necesar promovarii unor anumite produse. Desi acestea vor reprezenta decizii comerciale ale fiecarui asigurator in parte, care vor conduce la cresteri generalizate de preturi, in particular sunt asteptate scumpiri ale politelor de asigurare pentru anumite grupuri, cum ar fi cel al tinerelor conducatoare auto, pe pietele unde sexul este in prezent utilizat drept criteriu de tarifare.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: