Seful OPSPI a sesizat Parchetul: Dan Diaconescu acuzat de inselaciune

Data publicarii: 03-10-2012 | Actualitate

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu, a sesizat miercuri Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, cu privire la savarsirea infractiunii de inselaciune de catre Diaconescu Cristian Dan, pe care il acuza ca a produs o perturbare deosebit de grava a activitatii SC Oltchim S.A. si OPSPI, a anuntat miercuri un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

"Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu, a sesizat miercuri Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, cu privire la savarsirea de catre numitul Diaconescu Cristian Dan a infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, prin inducerea in eroare a Statului Roman si a opiniei publice in ce priveste existenta la dispozitia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 de milioane de lei necesara pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni detinut la SC Oltchim S.A. Ramnicu-Valcea", se arata in comunicatul MECMA. 

Potrivit sursei citate, activitatea infractionala reclamata a fost savarsita prin multiple actiuni deliberate, avand drept scop dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al licitatiei organizate pentru privatizarea SC Oltchim S.A. si a drepturilor decurgand din aceasta calitate, de catre Diaconescu Cristian Dan. De asemenea, activitatea infractionala reclamata prezinta elemente transfrontaliere. 

"In cadrul activitatii infractionale reclamate, numitul Diaconescu Cristian-Dan a utilizat inscrisuri false, pe care le-a intocmit sau obtinut de la terte persoane. Se apreciaza ca prin activitatea infractionala reclamata a fost produsa o perturbare deosebit de grava a activitatii SC Oltchim S.A. si OPSPI", se mai arata in comunicat. 

In acest context, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in lndustrie, Remus Vulpescu, si-a exprimat public regretul pentru insuccesul licitatiei de privatizare a SC Oltchim S.A si si-a anuntat demisia din functie. 

'Procedura de licitatie a fost organizata fara incalcarea vreunei dispozitii legale si a fost destinata sa stimuleze participarea unor investitori romani sau straini care, in colaborare cu Statul Roman, sa asigure redresarea SC Oltchim S.A. si solutionarea urgenta a problemelor sociale generate de ruinarea S.C. Olchim S.A. prin administrarea defectuoasa din ultimii ani. Intentia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin inselaciune publica si uz de fals, in scopul de a obtine notorietate si, eventual, in alte scopuri ce urmeaza a fi stabilite de autoritati, nu era previzibila si nu a putut fi constatata oficial inaintea zilei de luni, 01 octombrie 2012, cand activitatea infractionala a numitului Diaconescu Cristian Dan a si fost stopata", se mai arata in comunicatul MECMA. 

Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, a fost declarat adjudecatar al licitatiei pentru privatizarea combinatului valcean, insa negocierile acestuia cu autoritatile romane, derulate in perioada 24 septembrie - 1 octombrie 2012, au fost finalizate fara incheierea unui contract de vanzare-cumparare pentru pachetul de actiuni detinut de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri sau pentru creantele detinute de AVAS si Electrica asupra Oltchim. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: