Complexitatea si reglementarea bancara: adevarata chestiune

Data publicarii: Astazi, 04-10-2012 | Finante-Banci

Dezbaterea privind reglementarea si supravegherea pietelor financiare continua. Desi criza financiara a obligat la reconsiderarea virtutilor "auto-reglementarii" (light touch regulation), preferata de industrie si practicata, in larga masura, in ultimele doua decenii. In SUA si in UE s-a revenit la reglementari mai stranse si cuprinzatoare, care includ sectorul bancar umbra, fie si partial.

 Exista insa o reactie a industriei bancare, care mentioneaza pericolul suprareglementarii; exista si temeri ca implementarea imediata a cerintelor de recapitalizare lovesc sansele repornirii economice. Nu vreau sa reiau opinii pe care le-am exprimat in paginile ZF in anii din urma. Sunt in favoarea unui alt tip de reglementare fata de cel prevalent pana in 2008-2009. Pareri in acest sens am exprimat si in Parlamentul Eruopean, unde am sustinut ca este necesara intoarcerea la spiritul legislatiei Glass-Steagall, ca legislatia antitrust trebuie aplicata si in domeniul bancar (cazul entitatilor gigantice, "too big to fail") etc.

Guvernatorul Mugur Isarescu a facut la adunarea Clubului de la Roma o interesanta expunere privind industria financiara.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: