FMI: Criza globala va dura un deceniu

Data publicarii: Astazi, 04-10-2012 | Finante-Banci

Economia mondiala va avea nevoie de cel putin zece ani pentru a iesi din criza financiara care a inceput in 2008, a declarat economistul sef al Fondului Monetar International (FMI) Olivier Blanchard, intr-un interviu acordat site-ului Portfolio.hu, transmite Reuters.

'Nu este inca un deceniu pierdut ... Dar cu siguranta va dura cel putin un deceniu de la inceputul crizei pentru ca economia sa revina intr-un ritm decent', a afirmat oficialul FMI. 

Germania va trebui sa accepte o inflatie mai ridicata si o intarire reala a puterii sale de cumparare, ca parte a solutiei la problemele Europei, a explicat Blanchard. Chiar daca acum toata lumea este preocupata de criza datoriilor din Europa, si America si Asia au probleme fiscale care trebuie rezolvate, a adaugat oficialul FMI. 

'Japonia se confrunta de asemenea cu ajustari fiscale dificile, care vor fi rezolvate intr-un deceniu. China are probabil grija de boom-ul imobiliar iar cresterea a fost mai lenta decat inainte dar nu ne asteptam la o aterizare dura', a adaugat economistul sef al FMI. 

Acesta a explicat ca ajustarile in zona euro necesita o scadere a preturilor in statele indatorate din sud si o crestere a preturilor in centrul zonei euro. 

Pentru ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa mentina cresterea preturilor sub - dar in apropiere - de doua procente, statele din centrul zonei euro ar trebui sa aiba o inflatie de peste 2%, dar Germania este impotriva unei astfel de evolutii. 'O inflatie ceva mai ridicata in Germania ar trebui pur si simplu vazuta ca necesara si de dorit. Tinand cont de mandatul BCE de mentinere a stabilitatii preturilor, nu ar fi inceputul unei hiperinflatii', a afirmat Blanchard. 

Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 2,7% in luna septembrie 2012, de la nivelul de 2,6% inregistrat in luna august 2012. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: